Negyedmillió emberen segít az új rezsikedvezmény

légkondi, indukció, elektromos bojler, konnektor, indukciós főzőlap, elektromosság, légkondicionáló, illusztráció, rezsi, rezsicsökkentés, 07.22.
Vágólapra másolva!
Nem érdemes az utolsó pillanatig halogatniuk a nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény igénylését, hiszen a pénztárcájuk bánhatja az elvesztegetett napokat. Különösen fontos időben intézkedni azoknak, akiknél nappali tagozatos egyetemista is van a családban.
Vágólapra másolva!

A rezsicsökkentés átalakítása után húsba vágó kérdéssé vált, hogy egy háztartásnak mekkora lesz a gázszámlája. Azonban még mindig számos többgyermekes családban nem tudatosult, hogy az engedmény nem jár automatikusan, hanem igényelni kell azt – mondta a Vg.hu-nak Kardosné Gyurkó Katalin. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke emlékeztetett, a Magyarországon élő mintegy háromszázezer nagycsaládosnak korábban is biztosított volt a gázártámogatás, ám mivel a gáz eddig viszonylag olcsó volt, sokan nem vették igénybe a kedvezményt.

A kormány nyári döntése értelmében az évi 1729 köbméternyi rezsicsökkentett áron vásárolható földgázon túl a háromgyerekeseknek további 600, majd minden további gyermek után újabb 300-300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Nappali tagozatos, felsőoktatásban tanuló gyermek esetén is jár a kedvezmény, de ilyenkor hallgatói igazolást is kell szerezni az intézménytől, s ezt követően lehet csak benyújtani a gázárkedvezményre vonatkozó kérelmet.

– Lehet, hogy sokan vártak a rezsicsökkentés átalakítását követő első gázszámlájukra, de nem érdemes halogatni az ügyintézést, mert azt a pénztárcájuk bánhatja – hívta fel a figyelmet Kardosné Gyurkó Katalin, aki szerint az augusztusi „első ijedtség" után mostanra valamelyest rövidültek a sorok az ügyfélszolgálatoknál.

A NOE örömmel fogadta azt a rendeletet, amely szerint az együtt élő többgenerációs családok nagyobb mennyiséget kapnak a rezsicsökkentett árú földgázból. Ahol maximum négy rendeltetési egység található, a települési önkormányzat jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az egységek számáról. A jegyző a hatósági bizonyítvány kiadásakor az építmény jogszerű használatát vélelmezi. Ha azonban egy ellenőrzéskor más derül ki, a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményes földgázmennyiséget a versenypiaci tarifa másfélszeresének (!) megfelelő egységáron fogják elszámolni.

A kedvezményre azok is jogosultak, akik csok igénybevételével építették be a tetőteret. – Amikor legelőször elhangzott a rezsicsökkentés átalakítása, a NOE több mint ötszáz levelet kapott, és ezek jelentős része arról szólt, hogy mi lesz a többgenerációs házban élőkkel, például az együtt élő testvérekkel, vagy azokkal, akiknél a nagyszülők is ott laknak, vagy akik beépítették a tetőteret – jelezte Kardosné Gyurkó Katalin. A Vg.hu szerint ezzel körülbelül 250 ezer többgenerációs háztartásban élő vághat neki nyugodtabban az ősznek és a télnek.