Apáti Bence: Tízmilliókkal üldözik Molnár Áront!

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Molnár Áron, Noár, színész
Molnár Áron
Vágólapra másolva!
Véleménycikk.
Vágólapra másolva!

"Én a politikától rettenetesen távol szeretnék állni.."

Ezt még négy évvel ezelőtt mondta a Simicska által elrabolt Hír tv-n Kálmán Olgának Molnár Áron.
Áron, aki már akkor is csak, úgymond ügyek mellett állt ki.
(Akkoriban is az oktatás foglalkoztatta, ez adta a beszélgetés apropóját.)

Persze mindig olyan ügyek mellett, amiket mondjuk Kálmán Olga, a 444, a szocik, meg Gyurcsányék is fontosnak tartottak.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Kálmán Olga is és Molnár Áron is egy incirit közelebb sodródott a politikához.

Olga függetlenobjektiv újságíróból a DK országgyűlési képviselője lett - mondjuk tök ugyanazt csinálja, mint amikor függetlenobjektív műsorvezetőt játszott - , és Molnár Áron is őszintébb lett, legalábbis ebben a tekintetben, nem hímez, meg hámoz, nem hazudozik hatalmasra nyílt szemekkel, hanem mostanában nagy nyilvánosság előtt, bátran, kerek-perec ki szokta jelenteni, hogy egyszerűen nem tudja elfogadni azokat, akik a jelenlegi, amúgy hatalmas többséggel megválasztott kormánnyal szimpatizálnak.

Ennek pedig az az oka, hogy érzése szerint a "rendszer" annyi szart csinált már vele az életében, hogy kiveszett belőle a tolerancia.

Nos, Molnár Áron és társai ugyan valósággal égnek a vágytól, hogy a diktatúra elnyomja, üldözze, börtönbe vesse őket, hogy megkínozzák, meg sós vízbe tegyék, majd onnan is kivegyék, esetleg mártírhalált haljanak a demokrácia oltárán, azonban legnagyobb sajnáltukra ilyesmik nem fenyegetik se őt, se a többi színész/író/újságíróforradalmárt.

A színművész több, a Nemzeti Filmintézet által finanszírozott, nagyköltségvetésű moziban is szerepel.
A Hadikot ugyan még nem mutatták be, de a "rendszer" többszázmillió forintjából megvalósult Toxikomában már láthatta a nagyérdemű.

Én magam is.

Hatalmas csalódás volt.

A színész alakítása borzalmasan maníros volt.

És minden egyes jelenetben sok...

Nem is csak úgy szimplán sok, hanem iszonyúan sok volt - meg túlmozgásos -
és idegesítő, valamifajta karikatúraszerű figurát hozott, ráadásul egy olyat, aminek semmi köze nem volt Szabó Győzőhöz.

Állítólag ez rendezői koncepció volt, ami egészen jól hangzik, csak éppen Bányai Kelemen Barna alakításában viszont nagyon is megjelentek Csernus doki gesztusai, hanghordozása, tartása, nézése, láthatólag a pszichiáter megformálásakor törekedett arra, hogy hasonlítsanak egymásra.

Persze, tudom nehéz műfaj ez, olyannyira, hogy az Akadémia is díjazni szokta ezeket teljes átalakulásokat; gyünni szokott Oscar bácsi, ha egy színész képes arra a bravúrra, hogy teljesen belebújjon egy ismert zenész, bokszoló, vagy énekes bőrébe.

Áron ilyesmire nem vállalkozott, pedig Isten bizony nagyon kiváncsi voltam rá, hogy a sokszor indokolatlanul nagy önbizalomtól duzzadó pesti színésztársadalom prominens és fiatal képviselője meg tudja-e ugyanazt csinálni, amit nyugati kollégái.

Nem tudta, sőt, meg sem próbálta.

Sebaj, van az úgy, hogy megbukik az ember - én is buktam már meg - , de Molnár valamiért óriási sikernek értékelte saját alakítását.

Ami főszerep volt, ezt talán mondanom sem kell, azt viszont már igen, hogy a "rendszer" kimondottan jól fizet, és bár nem tudom a pontos összeget, de Molnár valahol tízmillió körül kaphatott Szabó Győző megformálásáért.

Illetve ilyesmi nem történt, mármint megformálás, de valóban eljátszott egy filmben egy Szabó Győző nevű embert.

Szóval kimondottan szép pénzt vitt haza, ráadásul nagyjából három hónapnyi munkáért kapta a sokmilliókat, amit ugyan nem sajnálok tőle, de azért a fentiek fényében kicsit hiteltelen ez a Molnár által játszott, üldözött, elnyomott ellenzéki aktivista szerep.

Meg a fene tudja, 2006-ban mi is kaptunk rendesen Gyurcsány símaszkos viperás rendőreitől, de soha nem jutott eszembe, hogy a liberális, kormánypárti kollégáimat kezdjem el, Feri és Feri rendőrbűnözői miatt gyűlölni.

Dolgoztunk, elfáradtunk, söröztünk, beszélgettünk, nagyokat vitatkoztunk, összevesztünk, aztán kibékültünk.

De, hogy ne tudjam őket elfogadni, mert valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag tetszett nekik az őszödi beszéd, vagy mert nem zavarta őket eléggé a rendőri erőszak, esetleg mert a liberális eszmékkel szimpatizáltak?

Ugyan.

A kollégáim, a barátaim voltak, és nyilván sok hibájuk is volt, ahogy nekem is, de sok jó tulajdonsággal is rendelkeztek.

Igen, tudom, nem vagyunk egyformák, Molnár Áront pedig láthatólag teljesen beszippantotta a militáns, kormánygyűlölő közeg, ahol szeretik, simogatják, bátorítják, éljenzik, rajongják. A színészaktivista meg teljesen önmaga és Gyuri bácsi hatása alá került; elöntötte az elméjét a vak gyűlölet.

Talán emiatt sem tudta becsületesen eljátszani Szabó Győző szerepét..