Bús Balázs első fokon pert nyert Szabó Tímea ellen

SZABÓ Tímea beszél CSELEKVÉS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY beszél CSELEKVÉS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2019. június 17
Budapest, 2019. június 17. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdése után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Óbuda egykori polgármestere első fokon pert nyert Szabó Tímeával szemben. Az ítélet szerint a baloldai politikus megsértette Bús Balázs jó hírnevét és becsületét. A megítélt sérelemdíj összege 7. 896. 000 Ft, amelyet a fideszes politikus teljes egészében a Szent Miklós Kollégium és Gyermekotthont támogató Miklós téri Gyermekekért Alapítvány javára ajánlott fel - áll a Fidesz közleményében.
Vágólapra másolva!

Mint írják a közleményben a 2022. évi országgyűlési választások kampányidőszakában Szabó Tímea, mint a 10. választókerület képviselőjelöltje túlontúl messzire vetette a sulykot. Saját Facebook oldalán egy olyan videóüzenetet posztolt, amelyben bejelentette, hogy sajtótájékoztatót tart A pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt! címmel és ezt StopPedofidesz! hastaggel publikálta.

Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Óbuda egykori polgármestere Forrás: Origo

A felvételen Szabó Tímea, az Egységben Magyarországért pártkoalíció másik két képviselőjével szinte végig a fideszes képviselőjelölttel foglalkozik, és olyan kijelentéseket tesz rá, amelyek a bíróság szerint is megsértették Bús Balázs jó hírnevét és becsületét - hangsúlyozzák a közleményben.
A közlemény szerint a Fővárosi Törvényszék a napokban hozta meg elsőfokú ítéletét, amely azután születhetett meg, hogy korábban a Parlament olyan súlyosnak ítélte meg Szabó Tímea rágalmait, hogy példa nélküli módon felfüggesztette mentelmi jogát.

Szabó Tímea a videó bejegyzésében egy korábbi III. kerületben történt pedofilüggyel hozza kapcsolatba Bús Balázst, aki akkor Óbuda polgármestere volt. Ennek a bűncselekménynek a büntetőeljárása már jogerősen lezárult, az elkövetők a megítélt büntetésüket töltik.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fontos kiemelni, hogy a bíróság iratai szerint a bűncselekményhez Óbuda egykori polgármesterének semmi köze nem volt, az ügyben még csak tanúként sem hallgatták meg.

Mint hangsúlyozzák Szabó Tímea állításairól egyértelműen kiderült, hogy egytől-egyig légből kapott, motivációját tekintve politikai jellegű, amelynek egyetlen célja Bús Balázs lejáratása, erkölcsi befeketítése és a becsületébe gázolás volt - írják.

Tekintettel a becsületsértés súlyára és motivációjára, hiszen napjainkban a pedofilia elkövetése a társadalmi megítélés szerint a legalantasabb, legaljasabb bűncselekmények egyike, az elkövetőit a legmélyebb megvetéssel és erkölcsi értékítélettel sújtja a társadalom, a bíróság nyilvános bocsánatkérésre és nagy összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte Szabó Tímeát.

Bús Balázs már a kereset benyújtásakor jelezte a Fővárosi Törvényszék felé, hogy a sérelemdíj megállapítását nem haszonszerzés céljából kéri, hanem többek között azért, mert reményei szerint a pénzbüntetés távol tartja Szabó Tímeát attól, hogy a jövőben hasonló, az igazságot semmibe vevő kijelentéseket tegyen.

A megítélt sérelemdíj összege, a mindenkori parlamenti képviselői alapdíj hatszorosa, azaz 7 896 000 forint, amelyet Bús Balázs teljes egészében a Szent Miklós Kollégium és Gyermekotthont támogató Miklós téri Gyermekekért Alapítvány javára ajánlott fel.