Példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány: komoly törvényi változások jöhetnek

Márki-Zay Péter és Iványi Gábor
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (első sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Kunhalmi Ágnes mögött Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, mögötte takarásban Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Meg kell fontolni a kampányfinanszírozás szabályainak a megerősítését, hogy ne lehessen se közvetlenül, se közvetetten beavatkozni külföldről a magyar választásba - ezt mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Halász Jánosnak, a Fidesz képviselőjének hétfőn az Országgyűlésben a baloldali kampányfinanszírozási botrányról. A hétfői ülésen mindezek mellett Kövér László házelnök alaposan helyretette Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét. 
Vágólapra másolva!

A baloldal közös kormányfőjelöltje beismerte, hogy több százmillió forint került külföldről a baloldalhoz a kampányban - Halász János beszélt napirend előtt a baloldali kampányfinanszírozási botrányról. A Fidesz képviselője rámutatott arra, hogy maga Márki-Zay is elismerte, hogy szövetséget kötött a Soros Györgyhöz köthető Action for Democracyval. Szólt arról is, hogy ezek az amerikai pénzek nagyrészt a Bajnai-féle DatAdatnál landoltak, az utóbbi cég ellen nyomozás is zajlik.

Az e heti nemzetbiztonsági bizottsági ülés is foglalkozik majd ismét ezzel a botránnyal - zárta.

Ismét terítékre került a baloldali pártfinanszírozási botrány Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Répássy Róbert válaszában kifejtette, hogy az elmúlt harminc évben konszenzus volt a pártok között abban, hogy külföldről nem lehet elfogadni támogatást, és ezt a törvények is rögzítik. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az illetékes szervek már nyomoznak ebben az ügyben. Fontos tudni, milyen módon használták fel ezt a pénzt az érintett pártok.

- mondta Répássy.

Gyurcsány és a méltatlanság

A brüsszeli szankciós politika teljes kudarcot vallott - mondta Simicskó István. A KDNP frakcióvezetője szerint éppen ezért fontos, hogy a magyar kormány megkérdezi a szankciókról az embereket. Fürjes Balázs válaszában rámutatott arra, hogy a brüsszeli szankciók nem fékezik meg Putyint, és nagyobb károkat okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc szól október 23-án méltatlanságról, arra nem voltunk felkészülve - mondta Dömötör Csaba Vadai Ágnesnek (DK). Gyurcsány volt, aki az 1956-os forradalom 50. évfordulóján rendőrrohamot vezényelt, ezért a méltatlanság szóval jobban teszi, ha csínján bánik - tette hozzá. Szólt arról is, hogy

Önök nem változtak semmit az elmúlt évtizedekben - zárta Dömötör.

Alaposan helyretették Tóth Bertalant

Kövér László házelnöknek kellett helyretennie Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét. Tóth szerint Kövér szándékosan nem engedi napirendre a finn és svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslatát. A házelnök kifejtette: az MSZP frakcióvezetője az indítványát nem házszabályszerűen nyújtotta be, ezért utasította el. Menczer Tamás válaszában közölte, hazánk támogatja a finn és svéd csatlakozást.

Tóth Bertalant alaposan helyretették Forrás: MTI/Kovács Attila

"Ez felháborító"

Nem gondoltam volna, hogy a baloldal vádolja a kormányt azzal, hogy túladóztat - így reagált Fürjes Balázs Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalására. A baloldal egyetlen kormányzati adócsökkentést nem szavazott meg, míg korábban 3000 milliárdos adóemelési tervekkel álltak elő - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Különösen felháborító, hogy a legtrágárabb szavakat ide próbálja hozni az Országgyűlésbe - így válaszolt Dömötör Csaba Tordai Bencének (Párbeszéd). A Miniszterelnökség államtitkára szerint míg most mindenki szabadon demonstrálhatott, addig a baloldal kormányzása alatt rátámadtak a tüntetőkre.

Menczer Tamás: A kormány soha nem alkudott meg a külhoni magyarok vonatkozásában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A munkácsi turulszobor eltávolítása egy magyarellenes provokáció, bekérettük az ukrán ügyvivőt - így válaszolt Menczer Tamás Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk). A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára szerint ezek az akciók elfogadhatatlanok egy mostani helyzetben.

A háború kitörését követően kiálltunk a megtámadott fél mellett, és a nemzetiségi ellentéteket egy időre félretettük - mondta Menczer.