Újabb megdöbbentő részletek derültek ki Vitray Tamás elhallgatott múltjáról

Vitray Tamás
Göd, 2017. október 31. Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész gödi otthonában 2017. október 31-én, közelgő 85. születésnapja előtt. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Egy baloldali propagandalapnak adott interjúból újabb részletek derültek ki a 90 éves Vitray Tamás kommunista rendszerbeli, meglehetősen sajátos múltjáról. Többek között Vitray megint megváltoztatta az 1956-os szabadságharcban játszott szerepét és a rádióhoz kerülését, és újabb érdekességek derültek ki arról is, hogy pontosan mit is csinálhatott a Rákosi-diktatúra évei alatt. Mező Gábor kutató-újságíróval próbáltuk kideríteni a valóságot az egykori rádiós-tévés riporter kacskaringós múltjáról. 
Vágólapra másolva!

Már önmagában örömtelinek tartom, hogy a HVG megkérdezte Vitray Tamást az előéletéről, mert azzal, hogy a korábbi rádió- és tévériporter korábban megírta a saját visszaemlékezését, azzal gyakorlatilag előre kész narratívát alakított ki magáról. Szerintem nem is véletlenül – minderről Mező Gábor kutató-újságíró, A Hálózat című oldal főszerkesztője beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy Vitrayt 90 éves születésnapja kapcsán a múltjáról is beszéltették.

Vitray Tamás múltjában nagyon sok a homályos folt, és ezek időközben folyamatosan változnak Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Vitray a Münchausen báró

Ez az úgynevezett önéletrajzi írás, ami korábban jelent meg egyébként, egy rettentően szórakoztató olvasmány, mert ahogyan a megjelent interjúban, így a korábban kiadott könyvében is központi magyarázó szerepet kap a szerencse. Vitraynak mindig szerencséje volt, mindenki kedves vele, és minden helyzetből jól jön ki. „Engem kicsit Münchausen báró kalandjaira emlékezetet". Mező felhívta a figyelmet arra, hogy

Egy tetszőleges világban minden elképzelhető, de az 1950-es évek általános tapasztalata nem ez volt az ÁVH-ról és a diktatúra elnyomó szerveiről – tette hozzá.

A most megjelent interjúban is Vitray büszke arra, hogy nemet mondott az ÁVH-nak, és ezt később a Szabad Európa Rádió is beolvasta. Az utóbbi állításra azonban semmilyen bizonyítékot nem találtam – mondta a kutató. Nagyon furcsa, hogy ezt a történetet eddig sem Vitray, sem más nem hozta elő 1990 óta, pedig neki is az érdekében állt volna, hiszen ez egy fantasztikus, felemelő történet, legitimálná Vitrayt azok előtt, akik a régi rendszer átmentett emberének tartják.

Összességében nagyon sok a billegős, hihetetlen rész

Mező felhívta a figyelmet arra, hogy meglehetősen furcsa az is, hogy az 1950-es évek elején egy átlagos civil egy katonatisztet tanítson angolra, főként úgy, hogy utána a történet szerint utóbbi viszi magával a Néphadsereghez. Furcsa az is, hogy Vitray arról is beszélt most, hogy 1956-ban a nagymamáját ápolta egy kórházban, miközben korábban arról írt, hogy otthon bujkált, a Lukácsba ment fürdőzni, illetve a szomszédasszonnyal enyelgett.

Állítása szerint azt akarták, álljon be az ellenforradalom elleni harcba, de erre is nemet mondott, és erre sem volt válaszlépése a polgárháborús helyzetben lévő hadseregnek. Érdekes az is, hogy a szabadságharc leverése után, miért akart disszidálni Vitray. Az önéletrajzában ez még szerepel, az interjújában már nem. Pedig különös történet ez is: az állítólag leszerelt katonatisztet elfogják a határon a szovjetek, majd átadják a határőrségnek, de ott az ÁVH-s tisztekhez hasonlóan mosolygós és engedékeny határőr a memoár szerint megígéri nekik, hogy megússzák az ügyet. Ezt sem így képzeljük el. Összességében nagyon sok a billegős, hihetetlen rész.

Vitray hogyan jutott be a kínai nagykövetségre? Fotó: Hirling Bálint [origo]

A rádiónál "rendet kellett rakni" - Vitray éppen kapóra jött

Vitray Tamás ebben az interjúban már arról sem beszélt, hogy a rádiós munkája előtt a kínai nagykövetségen dolgozott, valamint ezt követően a Chemolimpexnél. Az utóbbi szervezet a hírszerzés fedőszerve volt – mondta Mező Gábor. Most már valamiért nem is említette ezt a két igen bizalmas állást. Érdekes, hogy Vitray a memoárjában másként emlékezett arra is, hogyan került a rádióhoz, mint a mostani interjújában. Akkor még azt írta: az Idegen Nyelvek Főiskolájának párttitkára vitte oda. Most már csak egy ismerős – jobban hangzik.

Mert ekkoriban rendet „kellett rakni". Nem véletlenül vezette a rádiót később két exbelügyes egymás után, előbb Tömpe István, aztán az ÁVH-s Hárs István. Az, hogy Vitray ennél a rádiónál ilyen hamar befutott, azt nemcsak kétségtelen tehetségének, de hátterének is köszönhette. Ezt nem lehet azzal elfedni, hogy azt hangoztatja – mint a hasonló memoárok szerzői –, hogy neki mindenhol szerencséje volt – hívta fel a figyelmet Mező.

Nincs semmilyen papír Vitrayról

A kutató az Origo kérdésére elmondta, Vitray rendszerszerűen bélyegzi meg azokat, akik ezekre az ellentmondásokra felhívják a figyelmet, ezért nem veszi személyesre. Ezért amúgy sem szabad rá haragudni,

– tette hozzá.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Vitrayval kapcsolatban nem tudunk olyan iratról, amely alapján leszögezhetnénk, hogy ő hírszerző lett volna vagy kém, de nehéz is lenne, mivel ő a katonaságnak dolgozott, és a katonai iratok nagyrészt ma is kutathatatlanok. Azt is tudjuk, hogy az állambiztonsági iratokat, milyen nagy erővel tüntették el a rendszerváltás idején, és személyre szabottan is eltüntettek dossziékat, vagy akárcsak fontos lapokat – mondta Mező Gábor.

Vitrayról eddig semmilyen hivatalos irat nem került elő Forrás: MTI/Czimbal Gyula

"Ehhez nagyon sok szerencse kellett volna"

Így nem marad más a történészek és kutatók számára, hogy az egyes elejtett megjegyzésekből, vagy utalásokból felépítse az adott személy valós életrajzát, hogy legalább a valóság töredékét megpróbálja bemutatni. Ez azért is fontos, mert így szembe lehet menni azzal a tudatos történelemhamisítással, amely ez esetekben kettős célt szolgálnak:

Érdekes, hogy ahogyan Vitray az ÁVH-nak, Bolgár György az állambiztonságnak mondott állítása szerint nemet – utóbbi persze jóval később, és láss csodát: mégis kimehetett Amerikába tudósítani. Éppen ezért fontosak a megjelent életinterjúk, mert sokszor ezekben találjuk meg azokat a mankókat, amelyekre támaszkodhatunk – mondta Mező Gábor.

Könnyen elképzelhető, hogy Vitray Tamásról majd évek, évtizedek múlva kerül elő olyan irat, ami megváltoztathatja az eddigi tudásunkat róla.

– zárta némi iróniával a kutató.