Kovács Zoltán: Az Oroszországgal szembeni szankcióknak nincs hatásuk és ártanak nekünk

Kovács Zoltán, nemzetközi sajtótájékoztató, Karmelita Kolostor, 2022.04.06.
Vágólapra másolva!
Az Oroszországra kirótt szankcióknak nincs hatása az ukrajnai háborúra, azok már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek - nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kurier című osztrák napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háborúról szólva Kovács Zoltán azt mondta:

Az Oroszországgal szembeni szankciókról az államtitkár hangsúlyozta: ha a szankciók jobban ártanak azoknak, akik bevezetik őket, mint azoknak, akik ellen irányulnak, akkor nincs értelmük. És ez jelenleg is így van.

A szankcióknak nincs hatása a háborúra.

Jelenleg - mint folytatta -

A szankciók már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek. Most az energiabiztonságnak kell prioritást élveznie - emelte ki Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra az újságírói felvetésre, hogy Orbán Viktor kormányfő rendszeresen felkereste Moszkvát, hogy olcsóbb olajról és gázról tárgyaljon, valamint Magyarország az atomenergia bővítésében is függ az orosz cégektől, Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

Az orosz olajtól és gáztól, valamint az atomenergia orosz technológiájától való függés történelmi, nem pedig politikai kapcsolat.

- mondta.

Kovács Zoltán megjegyezte azt is, hogy a háború valamikor véget ér, és Oroszország mint potenciális energiaforrás megmarad.

- tette hozzá.

A magyarországi jogállamisági helyzet brüsszeli bírálata kapcsán Kovács Zoltán kijelentette: "ez egy politikai boszorkányüldözés".

Magyarország az Európai Unió minden feltételét teljesíti, de Brüsszel ezt nem teszi.

- fűzte hozzá végezetül államtitkár.