"Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni" - ezt javasolta a magyar embereknek a rezsicsökkentés helyett Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter, aki hónapok óta többéves, megalapozatlan érvekkel támadja a kormány népszerű gazdasági intézkedését: nevezte már ostobaságnak, kommunistának és népbutításnak, sőt, döbbenetes módon a megszüntetésével is fenyegetőzött. Eddigi nyilatkozataiból az is látszik, hogy nem csak a rezsicsökkentést támadja: a kormány összes olyan lépését ellenzi, amely segítséget nyújt a magyar polgároknak. 

A rezsicsökkentés az Orbán-kormány egyik legfontosabb intézkedése, amit azért vezetett be, mert a 2010 előtt hatalmon lévő baloldal idején brutálisan elszabadultak az energiaárak. Gyurcsány Ferencék idején Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek az Európai Unióban.

Orbán Viktor és kormánya - komoly brüsszeli támadásokat kiváltva - a szabadáras díjszabás helyett áttért a hatósági árakra az energia- és közműszolgáltatásban. A magyar emberek többségének hatalmas könnyebbséget jelentett az intézkedés, amely ennek megfelelően a társadalom szinte egészének a támogatását élvezi. Nem véletlenül, hiszen a számítások szerint évente 380-400 ezer forinttal több marad egy átlagos családnál.

A baloldal ennek ellenére a kezdetek óta bírálja a lépést. Amióta Gyurcsány Ferenc előtérbe tolta Márki-Zay Pétert, nyíltan és egyre durvábban támadják a rezsicsökkentést.

Kioktató hangnem

A hódmezővásárhelyi polgármester alapvetése egyébként az, hogy nem az emberek terheit kell csökkenteni, hanem az embereknek vissza kell fogniuk a fogyasztásukat. Ez a gondolatmenet kísértetiesen hasonlít arra, ami a 2010 előtti baloldali világban volt divatos. A baloldal közös jelöltje tehát adóemelésekkel oldaná meg az Európába begyűrűző rezsiválságot.  

Ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. 

tette egyértelművé Márki-Zay Péter, mit gondol a kérdésről, amikor tavaly októberben Gyurcsánynéval beszélgetett. 

A baloldal közös kormányfőjelöltje egyébként nemcsak arrogáns stílusban oktatta ki a magyarokat, hanem a rezsicsökkentés megszüntetését is kilátásba helyezte, 

Századvég: Márki-Zay a letűnt baloldali világ szólamaival támadja a rezsicsökkentést
A szóban forgó kijelentésekre tekintettel a Századvég feltérképezte, hogy milyen hasonlóságok vannak a baloldali kormányfőjelölt "válságkezelési" javaslatai és a 2010 előtti szocialista politika alakítóinak látásmódja, illetve a társadalmi-gazdasági kihívásokra adott reakciói között. A tanulmányt a linkre kattintva tudják elolvasni.

Végképp eltörölni

Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni – jelentette ki a baloldali politikus, egyértelmű választ adva arra, mit tenne a népszerű intézkedéssel.

Az előzőeket kiegészítette azzal, hogy "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is." Ezzel elismerte, 

a baloldali politikusok csak azért nem beszélnek a rezsicsökkentés megszüntetéséről a kampányban, mert ez nem népszerű álláspont, de ha módjuk lesz rá, eltörölik. 

A baloldali jelölt egy másik alkalommal ugyanerre jutott. 

A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani 

- hangoztatta november közepén.

Érdekesség egyébként, hogy Gyurcsány Ferenc már régóta ugyanezt mondja. Egy 2014-es interjúban szó szerint azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy "az egy hülyeség". Amikor az újságíró felvetette, hogy volt olyan baloldali párt, amelyik annak idején megszavazta, a baloldal vezetője így válaszolt: "teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet." Mindebből pedig az olvasható ki, hogy 

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés elleni harcban is követi Gyurcsány Ferencet. 

A hódmezővásárhelyi polgármester követi a baloldal vezetőjétForrás: AFP/John Thys

Segítség helyett adóemelés

Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést 

fogalmazott némileg meghökkentő módon Gyurcsánynéval folytatott október 14-ei beszélgetésén, hozzátéve, hogy "a végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg."

Gyurcsány jelöltje nem válogatott a jelzőkben, és a rezsiárak maximalizálását „kommunista ötletnek" nevezte. "Amikor ezek a kommunista ötletek előjönnek, hogy 360 legyen a kenyér, vagy állítsuk meg... Emlékeznek, a hetvenes években, amikor volt egy világpiaci olajárrobbanás, hogy ez egy rendkívül komoly változást indított el a világpiacon és a világgazdaságban is. Akkor is egy ideig azt gondolták, hogy mi, itt, a kommunista blokk védve vagyunk a világpiaci hatásoktól, nem voltunk védve. Az egész rendszer összeomlott ebbe az olajárrobbanásba, és abba, hogy ezt meg akarták állítani a határon" - oktatott ki újra mindenkit.

November közepén megint a régi szólamait vette elő, amelyeket még energiacégek lobbistájaként kezdett hangoztatni: a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, ha a világban nőnek az árak, Magyarországon is nőniük kell és a magyar emberek meg a gazdaság alkalmazkodjanak ezekhez. Azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentésre irányuló adminisztratív megoldások "ostoba dolgok".

Jelzők, sértegetések 

Miután kijelentései óriási felháborodást okoztak, Márki-Zay a rezsicsökkentés további támadása mellett a magyar választókat kezdte el sértegetni. 

Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába 

 - gúnyolódott a letűnt 2010 előtti világ stílusában Gyurcsány Ferenc embere, aki a magyarokról is lesajnálóan beszélt. A baloldali listavezető tehát azt javasolta az autósoknak, hogy vegyenek kisebb kocsit. Emlékezetes, Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti dugókkal kapcsolatban mondta azt, hogy hát szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog. Később amikor arról faggatták, hogy egy óra eljutni a Nyugatiból a Blaháig, a főpolgármester arrogánsan kijelentette, "szállj föl a villamosra és ott vagy három perc alatt".

Népbutítás, ostobaság - Márki-Zay Péter így vélekedik a rezsicsökkentésrőlForrás: AFP/John Thys

A baloldal jelöltje annyira belejött a magyar emberek sértegetésébe, hogy abba sem hagyta. Korábbi gárdonyi fórumán szó szerint azt mondta, hogy 

a rezsicsökkentés népbutítás. 

A baloldali politikus kiegészítésként a hívei előtt kijelentette a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hogy "mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni".

A legerősebb megnyilvánulása az volt, amivel egyébként országos felháborodást okozott, hogy a 

Fidesz szavazóit és a rezsicsökkentés támogatóit sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította. 

Nem volt vége a sornak, és november végén "hatalmas átvágásnak" nevezte a Fidesz-féle rezsicsökkentést. Számítások szerint, ha rajta múlna, akkor minden háztartásnak 32 ezer forinttal kellene havi szinten többet fizetnie az energiáért. 

Minden kormányzati segítséget támad

Márki-Zay eddigi nyilatkozataiból egyértelművé válik, hogy nem csak a rezsicsökkentés került a célkeresztjébe: 

a kormány összes olyan lépését ellenzi, amely segítséget nyújt a magyar polgároknak. 

A múlt héten bejelentett élelmiszerárstop szintén a magyar lakosság megsegítését célozta, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc jelöltje élesen bírálta az intézkedést. "Szánalmas, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz" - ment szembe az emberek érdekével korábbi vasárnap esti élő bejelentkezésében. Az intézkedést "ostobának" és "felelőtlenségnek" is nevezte.

Emlékezetes, a baloldali politikus a benzinárak maximalizálását is támadta. "Ühü, hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok a híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz" - kritizálta az újabb kormányzati segítséget. Majd úgy folytatta, hogy "ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható."

Nem mellesleg a kormány családtámogatási kedvezményeit is támadta. Márki-Zay arról beszélt, hogy "a piac mindig beárazza, de maradjon a csok". Ebben pedig az is benne van, hogyha a piac úgy alakítja, akkor visszavonná a jobboldali kormány intézkedését.

Legutóbb pedig az alapvető élelmiszerek árának csökkentését nevezte "ostoba intézkedésnek" Márki-Zay Péter.

Mi lehet a baja a jobboldali kormány lépésével?

Ezek után felmerül a kérdés, hogy a baloldal kormányfőjelöltje miért támadja ilyen vehemensen a magyarok millióinak könnyebbséget jelentő intézkedést.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi elemzője szerint a politikus megfelelési kényszere a külföldi szereplőknek minden jel szerint elvette a józan eszét, és olyan kijelentésekre ragadtatja magát, amelyekből süt, hogy lesújtó véleménnyel van az átlag választóról, és mélyen megveti az egyébként jobboldali vívmányokat.

Hozzátette, hogy az idegen földön szerzett tapasztalatai eltaszították a magyar valóságtól, aminek következtében a realitásoktól távol álló tervekkel áll elő.