Mindenre van egy rossz válasza a baloldalnak

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, ukrán katona, harckocsi, tank,  Zolote,
Servicemen of the Ukrainian Military Forces speak after following their battle agianst Russian troops and Russia-backed separatists near Zolote village, Lugansk region on March 6, 2022. - Russia's invasion of Ukraine, now in its eleventh day, has seen more than 1.5 million people flee the country in what the UN has called "Europe's fastest growing refugee crisis since World War II". (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Történelmi időket élünk, amelyben felelős vezetőkre és stratégiai nyugalomra van szükség, nem pedig meggondolatlan és fékezhetetlen percemberekre. A baloldal az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is azt bizonyította, hogy nem érett meg a feladatra.
Vágólapra másolva!

A baloldalnak mindenre van egy rossz válasza. Legyen szó gazdasági válságról, Brüsszelről, a muszlim országokból érkező illegális bevándorlásról, a családokról, a rezsicsökkentésről, vagy a koronavírus-járványról. Nincs ez másképp a jelenleg zajló orosz-ukrán háborús konfliktus esetében sem. Nyugodt, átgondolt stratégia helyett kapkodás, agresszió és káosz jellemzi a baloldal kommunikációját, amely a kormányzóképesség alapvető hiányát is világosan megmutatja. Az akarat ugyanis semmit sem ér belátás nélkül. A baloldal márpedig híján van bármiféle belátásnak, ahogyan azt megtapasztalhattuk az elmúlt évtizedekben. Ennek fényében aggasztó, de korántsem meglepő az, ahogyan Márki-Zay Péter és a baloldal belevetette magát az igencsak érzékeny és fajsúlyos, Magyarország számára potenciális fenyegetést is rejtő ukrajnai háború ügyébe.

Ezt a konfliktust számunkra nem amerikai vagy német, és nem is orosz vagy ukrán szemüvegen keresztül, hanem magyar nézőpontból kell megvizsgálnunk. Helyettünk ugyanis senki sem fogja vállalni a magyar érdek képviseletét. Ez egy olyan aranyszabály, amelynek értéke minden egyes válsághelyzetben újra és újra felértékelődik. Jelenleg Magyarország biztonsága az első. Ez az a kiindulópont, amelyet sem mások iránt érzett szimpátia és sajnálat, sem ideológiai elgondolás nem írhat felül. Utóbbi kategóriák nem a stratégia és a józan belátás, hanem a humánum kérdését illetik. Azonban a humánum sem a háború kiélezésében, hanem karitatív módon nyilvánul meg. Mi, magyarok ebben jelesre vizsgázunk. Magyarország adományokat gyűjt és segítő kezet nyújt a szomszédos ország menekültjeinek. Ennél többet méretünkből és geopolitikai helyzetünkből adódóan sem tehetünk, ha valóban békére vágyunk.

Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezzel összhangban áll a Századvég legutóbbi közvélemény-kutatása is, amely szerint tízből kilenc magyar úgy gondolja, hogy hazánk nem sodródhat bele az orosz-ukrán fegyveres konfliktusba. Minden egyes olyan nyilatkozat, amely arról szól, hogy fegyvereket és katonákat kell küldenünk Ukrajna területére, az a jól felfogott magyar érdekekkel ellentétes. Ezen magyar érdekek közé tartozik belső biztonságunk és az Ukrajna területén élő kárpátaljai magyarság megóvása. Úgy tűnik azonban, hogy a baloldal „empátiája" sosem belülről, hanem mindig kívülről merít. A politikai haszonszerzés reményében (vagy éppen megfelelési kényszerből) trendeket követnek, de közben megfeledkeznek arról, ami igazán lényeges: rólunk, magyarokról. Ez kiábrándító az ellenzékben, a kormányrúdnál azonban már veszélyes, sőt, végzetes is lehet. Márki-Zay Péter szavai az ukrajnai háború kapcsán felérnek egy Oroszországnak szánt hadüzenettel. A szavaknak a diplomáciában pedig különös súlya van, amit másnap már hiába szív vissza az ember.

Egyetlen porcikánk sem kívánta, de ismét történelmi időket élünk. Olyan időket, amikor nem magától értetődő a béke és a háború kérdése Európában sem. A jövő bizonytalanságokat, talán újabb és újabb kihívásokat tartogat. Nyugaton a status quo megőrzéséért, Keleten pedig egy új világrendért törnek lándzsát. Közép-Európa és benne Magyarország számára létkérdés, hogy a háború ne fokozódjon tovább, hanem mielőbb véget érjen. Történelmi időkben felelős vezetőkre és stratégiai nyugalomra van szükség, nem pedig meggondolatlan és fékezhetetlen percemberekre. Márki-Zay Péter és a baloldal politikai álláspontja immáron sokadjára bizonyítja, hogy nem érett meg a feladatra. Szerencse, hogy ezt mindig időben a magyarok tudomására hozzák. Így talán tényleg búcsút inthetünk a balsorsnak.

szerző: Bertha László, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője