Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások betiltása a biztonságot, azok esetleges engedélyezése - ahogy a baloldal szorgalmazza - pedig a veszélyt jelenti - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta, amióta háború zajlik Ukrajnában, itthon folyamatosan vita tárgya az, hogy milyen álláspontot képviseljünk Magyarország békéjének, biztonságának megőrzése érdekében. A kormány világos döntéseket hozott: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert, és nem engedjünk azt sem, hogy rajtunk keresztül szállítsanak halált okozó fegyvereket Ukrajnába  - fejtette ki.

A "baloldal ezzel ellentétes álláspontot képvisel - folytatta -: ők küldenének fegyvert, sőt akár katonákat is, a fegyverszállítmányok áthaladásának tilalmát pedig egyenesen árulásnak nevezték".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Balogh Zoltán

"Holott ez utóbbi veszélyességéről - ha korábban nem voltak vele tisztában - tegnap végérvényesen meggyőződhetett mindenki: 

az oroszok támadást intéztek egy Lengyelországtól alig húsz kilométerre fekvő támaszpont ellen,  ahol szakértők szerint külföldről érkezett fegyverszállítmányokat tároltak" - közölte a külügyminiszter.

Hangsúlyozta: reméli, most már mindenki érti, "ha nem tiltottuk volna be a fegyverszállítmányok áthaladását Magyarországon, akkor azok átadására a magyar-ukrán határon került volna sor, az pedig a tegnapihoz hasonló támadás veszélyét okozta volna Kárpátalja területén, a magyar-ukrán határ közelében".

"Épeszű ember nem akarhatja ezt!" - jelentette ki. Szijjártó Péter aláhúzta, "mi világosan döntöttünk és ki is tartunk a döntésünk mellett: Magyarország nem sodródhat bele a háborúba!".