Tovább folynak a vizsgálatok a DatAdat-ügyben

Gyurcsány Ferenc
Bajnai Gordon
New Prime Minister-designate Economy Minister Gordon Bajnai, 41, arrives with documents to give a press conference at the parliament as acting Prime Minister Ferenc Gyurcsany leaves on March 30, 2009 in Budapest. Hungary's ruling Socialists and their Liberal allies approved the nomination late on March 29 of Bajnai to replace Gyurcsany. After a week of talks during which they failed to agree on a candidate, the two parties, which together hold a majority in parliament, finally found common ground with Bajnai, who has no political affiliation. Bajnai must now be officially nominated for the premiership at the Socialists' party conference on April 5 before he can take over from Gyurcsany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A hatóságok jelenleg is vizsgálják azt az sms-cunamit, amely során az ország lakosságának egytizede kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet. Az ügy mögött a Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport állt. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzettel közölte, hogy az adatvédelmi aggályokat felvető esetről a választási kampány alatt hazánkban tartózkodó EBESZ-megfigyelőket is értesítették - írja a lap.
Vágólapra másolva!

– Több beadványt is kaptunk és jelenleg is tart a történtek kivizsgálása, folyamatban vannak az azonosítások – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Hozzátette: az ügy feltehetőleg az ellenzéki oldalhoz köthető.

Mint mondta, nem telefonos adatbázisból szerezték meg az érintettek telefonszámait, a technikai háttere az ügynek pedig az, hogy három különböző szoftver felhasználásával a személyek offline és online interakcióit összekapcsolták.

– Emiatt lehetett az, hogy többen a becenevekkel vagy a Facebook-oldalakon használt nevekkel kaptak sms-üzeneteket – hangsúlyozta Péterfalvi, aki szerint

vélelmezhető a jogsértés, amiről a választási kampány időszakában hazánkban tartózkodó EBESZ-megfigyelőket is tájékoztatták.

Ismert: a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás során körülbelül egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont működtetői. A szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét elérő sms-cunamit a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

Bajnai Gordon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A cég offshore-háttérrel rendelkezhet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR-előírásoknak való megfelelést.

Az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll. Ez magyarázatot ad arra is, hogy a szervezők gyakorlatilag mindenféle politikai hovatartozás, vagyis targetálás nélkül küldték szét a szóban forgó sms-eket.

Ezért történhetett meg, hogy jobboldali szimpatizánsok tömege, számos kormánytag, illetve konzervatív közéleti szereplő is kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet.

A DatAdat által végrehajtott precíziós akciók lényege, hogy személyre szabott üzenetekkel olyanokat tartsanak otthon a választások napján, akik bizonyosan a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat mozdítsák meg, akik a baloldalra húzhatják az ikszet. Bajnaiék tehát a közösségi médiumokon keresztül a mesterséges intelligencia és a chatbotok, vagyis beszélgető robotok segítségével főként a bizonytalanokat veszik célba. A chatbotok a felhasználók számára érzékelhetetlen módon végzik az adatgyűjtést, és egyebek mellett például egy kvíznek vagy más játékos feladványnak álcázzák azt. A

DatAdathoz hasonló vállalatok a kvízkérdésekre adott válaszokból – és más interakciókból – képesek feltérképezni a Facebook-felhasználók politikai preferenciáit.

Megjegyzendő, hogy Márki-Zay Péternek, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a Facebook-oldalán is több hasonló anyag jelent meg, s ha a felhasználó kitöltötte ezek valamelyikét, azzal feliratkozott a baloldali jelölt levelezési listájára, és a Messenger alkalmazásban kapta az üzeneteket.

A választókat elárasztó sms-cunamit követően a DatAdat-csoport nem állt meg, mivel a választásokat megelőző csütörtökön hatalmas telefonos kampányba kezdett, amellyel hozzávetőlegesen egymillió választót ért el.