Burkolt beismerés: Karácsony Gergely visszaszereltet 150 szemetest

szemetes, kuka, főváros, szemét
Vágólapra másolva!
Szinte az egész fővárost elöntötte az utcai szemét, miután két éve Karácsony Gergely spórolásra hivatkozva leszereltetett 3000 kukát. A főpolgármester most 150 darabot újra felszereltet - írta a Metropol.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján július 1-jétől 150 új kukát szerelnek fel Budapesten, 41 különböző helyszínen. Mindezt június 17-én jelentette be az összevont Budapesti Közművek (BKM) weboldala a „megváltozott közterület-használatra" hivatkozva.

Igaz, ezzel a 3000 leszerelt fővárosi kukának csupán az 5%-át pótolják, ami

kerületenként csupán néhány darabot jelent.

Az egyik leginkább érintett kerületben, Józsefvárosban például csak 6 új edényt raknak ki, azokat is mind a József körúton. A Fővárosi Önkormányzat továbbra sem ismeri el hogy komoly gondot okoz a szeméthelyzet a fővárosban, így aztán a turistákkal, a Covid utáni nyitással és a sportrendezvényekkel indokolják a döntést.

Szinte az egész fővárost elöntötte az utcai szemét Forrás: Metropol/ Nagy Zoltan

„A turizmus felélénkülése, az irodai jelenlét, az újraéledő szabadidős tevékenységek és a nagy tömeg- és sportrendezvények eredményeként olyan helyszínekre is nagy létszámban fokozatosan visszatérnek a budapestiek, amelyek jó ideje nem, vagy kevésbé voltak kihasználva. Egyes helyszíneken új, rendkívüli hulladéktermeléssel járó közterület-használati szokások is megjelentek, amelyek a Társaság számára is új feladatokat jelentenek" – írta a BKM.

Spórolásra hivatkozva szereltették le a kukák harmadát

A Metropol korábban többször is felhívta a figyelmet a Budapest utcáit és parkjait elöntő szemétre és a túlcsorduló kukákra. Az egyre gyászosabb helyzet kiváltó oka az volt, hogy 2020-ban a Fővárosi Önkormányzat vezette Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) spórolásra hivatkozva leszereltette a fővárosi köztéri szemetesek 30%-át, összesen 3000 darabot. Ezzel az akcióval

120 millió forintot akartak megspórolni, ami a főváros 390 milliárdos költségvetésének mindössze 0,03 százaléka.

Már a baloldalnak is kezd elege lenni a szeméthegyekből

Az MSZP-s Tóth József vezette XIII. kerületben is egyre nagyobb problémát okoztak már a szeméthegyek, ezért a kerületi közszolgáltató Zrt., az AngyalZöld 11 db 80 literes kukát helyezett ki a Kádár utcában. Ugyancsak megelégelte a szemetesekből kifolyó hulladékot és a Budapestet elöntő koszt a Kétfarkú Kutyapárt, ezért

gerillakukákat helyeztek ki városszerte, amiket az FKF helyett a lakosok ürítenek.

Horváth Csaba is hibának tartja a leszerelt kukákat

Ahogy a Metropol korábban beszámolt róla, Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is hibás döntésnek nevezte a 2020-as tömeges kukaleszerelést. Néhány tízmilliós megtakarításért lehet, hogy ma már nem szereltetnénk le azt a 3000 utcai kukát. Ezt egy hibának lehet mondani - ismerte be június 12-én a Hír TV-ben a polgármester, utalva ezzel Karácsony Gergely főpolgármester szakszerűtlen döntésére.