Vakságot is okozhat a márkásnak tűnő hamisított napszemüveg

napszemüveg, illusztráció, fény, Tóbiás Optika, Baross Utca 44.
Vágólapra másolva!
Nagyon veszélyesek azok a napszemüvegek, amelyekben nincs UV szűrő. Márpedig sok ilyet gyártanak, főleg olyanokat, amelyek egy drága szemüveg másolatai. Ezek akár drágábbak is lehetnek, mint egy olyan, amely valódi védelmet nyújt. Utóbbit már 1.500 forintért is lehet kapni.
Vágólapra másolva!

„A szűrő nélküli szemüvegben az a veszélyes, hogy bár a lencse színe tökéletesnek tűnik, uv-szűrő nincs benne. Általában ez a hamisítványoknál figyelhető meg. Ezt tilos is forgalomba hozni, ennek ellenére folyamatosan árulják ezeket a piacokon, ahogy az interneten is – mondja az általunk megkérdezett optikus szakértő.

Fotó: Major Kata - Origo

Ahogy Tóbiás Richárd mondja, az uv-sugárzás hosszútávon akár nagyon súlyos következményekkel is járhat, de rövid távon is szürke hályogot okozhat, amelyet pedig már csak műtéti beavatkozással lehet eltávolítani.

„Szaküzletben, szakemberektől, érdemes szemüveget venni. Ez nem csak azért fontos, mert ők értenek hozzá, hanem azért is, mert ilyenkor az üzlet garantálja, hogy az uniós, és egyéb szabályoknak megfelelő terméket adnak el."

A szakember azt is elmondta, hogy a napszemüvegeket a lencsék szerint öt részre osztják. Mindet máshoz ajánlják.

Vagyis nem csak arra kell figyelni, hogy jól áll nekünk az adott szemüveg, hanem arra is, hogy mire vesszünk.

Fotó: Major Kata - Origo

A nullás azt jelenti, hogy nincs rajta színezés. Fontos, hogy a 3-ban még engedélyezett az autóvezetés, a négyesben már azonban nem. Az ugyanis nem csak Nappal szemben véd, korlátozza is a látást. Ezt például magashegyi hegymászók használják.