Az értelmetlen brüsszeli szankciók miatt szálltak el az energiaárak - videó

Dömötör Csaba nemzetközi kapcsolatok szakértője, politikus; 2018. május 8. óta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, interjú, 2022.02.28.
Dömötör Csaba nemzetközi kapcsolatok szakértője, politikus; 2018. május 8. óta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője.
Vágólapra másolva!
Az európai gazdasági bajok fő okozói az elszállt energiaárak és a "teljesen benézett szankciós politika" – jelentette ki a közösségi oldalán közzétett rövid videóban Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, aki azt is kifejtette, hogyan jutottunk el idáig.
Vágólapra másolva!

A gáz ára a háború előtt megawattóránként 70-80 euró körül mozgott, annak kitörése után pedig csakhamar 100 euró körül stabilizálódott – kezdte rövid videós elemzését az államtitkár. Rávilágított: a német kancellár ekkor még azon az állásponton volt, hogy az orosz energiaszállítást nem lehet leállítani, az orosz energiaforrások nem nélkülözhetők.

Ráadásul márciusban még az EB elnöke is azt mondta, hogy az orosz energiahordozók használatának leállításával ráérünk majd 2027 körül foglalkozni –

rövid idővel később, március 21-én már EU-s tagállamok sora követelte az orosz olajembargó bevezetését, melynek következménye két nap alatt 21 százalékos gázár-drágulást produkált.

Április 5-én Brüsszel már dolgozott az orosz olajimport betiltásán, június elején pedig meg is szavazták – idézte fel a videóban Dömötör Csaba. Brüsszel június 9-én már az orosz gázimport leállítását vette napirendre. Oroszország válaszlépésére június közepén került sor:

ekkor csökkentették az Európába szállított gáz mennyiségét. Az északi áramlaton 60%-ra „tekerték le” a földgázmennyiséget, illetve az Olaszországba érkező orosz gáz mennyiségét is a felére vették vissza.

A következmények drasztikusak, a korábbi 100 eurós szint helyett július végére 200 euróra emelkedett a gáz ára, július 22-én pedig már a 220 eurót is meghaladta.

Vagyis

nem a háború kirobbanása, hanem a szankciók lebegtetése hozta el a legnagyobb áremelkedést

– foglalta össze Dömötör Csaba –, így most azokra hullanak vissza a szankciók, akik azt kezdeményezték, az európai gazdaság húzza a legrövidebbet.

Ezért folyik idehaza a tározók feltöltése, ezért jó, hogy új vezetékek épültek Magyarországra, ezért fokozzuk a hazai kitermelést, és ezért fontos, hogy nő a napelem-kapacitásunk is – mondta az államtitkár, hozzátéve:

ilyen helyzetben kell fenntartani Magyarországon a hatósági árakat az átlagfogyasztásig, ami a háztartásoknak havonta mintegy 180 ezer forintos támogatást jelent.

Ezt kell most megvédenünk.