A jobbikos bandaháború tétje: ki tudja ellopni a pénzt?

Jakab Péter, Molnár Enikő, Jobbik, csalás, bukás,
Vágólapra másolva!
Már hosszú ideje botrányoktól visszhangzik a Jobbik, amely a legutóbbi választásokhoz közeledve szélsőjobboldali pártból fokozatosan a baloldali DK és Gyurcsány szövetségesévé vált. Az április 3-ai szégyenteljes vereség azonban nem késztette elgondolkodásra a tagságot, mert azután jött még csak a java: szexuális visszaélés miatti feljelentés, megpuccsolt elnökválasztás, belső harcok, és most a legújabb, kiderült, hogy Jakab százmilliós nagyságrendben próbálta megcsapolni a pártkasszát. Csakhogy a Jobbik új vezetése úgy tesz, mintha mi sem történt volna: Jakab Péter pénzszerzési manőverét megakadályozták, de az azzal kapcsolatos kommunikációjuk üzenete nagyjából annyi: ejnye-bejnye. Pedig feljelentés is történt a sikkasztásgyanús ügyben, a Jobbik azonban azt mondja: Jakab - akit már azzal a mondattal gúnyolnak, hogy "Emlékét megőrizzük" - engedély nélkül akarta kivenni a pénzt, de mégis megvédik a rendőrséggel szemeben. Kérdés azonban, hogy a Jobbik-vezetés miért olyan elnéző Jakab Péterrel? A válasz egyszerű: nem azzal volt a baj, hogy meg akarta csapolni a pártkasszát, hanem azzal, hogy nekik nem akart adni belőle.
Vágólapra másolva!

A brutális választási kudarc második nekifutásra ugyan, de végül Jakab Péter menesztését eredményezte a Jobbik éléről – Gyöngyösi Mártont választották a helyére –, és átrendeződött a pártvezetés. Július közepén a Jobbik parlamenti frakciója is új vezetőt választott, Jakab helyére Lukács László György került.

Már ekkor felfedezhető volt bizonyos, Jakab Péternek tett gesztus, nem csak hogy megköszönték eddigi frakcióvezetőként végzett munkáját, de

kiemelték, hogy a képviselőcsoport továbbra is számít rá...

(Kérdés, milyen segítséget jelent az a személy, akinek aktív közreműködésével harmadára csökkent a frakció, és aki már nem is használja a párt logóját.)

Nem sokkal később robbant a botrány: kiderült, hogy

Jakab Péter nem kevesebb mint nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani a saját holdudvarának közvetlenül azelőtt, hogy leváltották volna a Jobbik-frakció éléről - vagyis addig, amíg megteheti.

Aztán az is kiderült, hogy Jakab két körben írt alá kifizetéseket a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül, vagyis a volt pártelnök kétszer is megpróbálta megcsapolni a frakció kasszáját. Először sikerült is: ekkor 103 milliós értékben kötött szerződéseket a frakciót megkerülve, majd próbálkozott még egy 83 millió forintos „körrel".

A frakciótagok azonban a második esetben már értesültek vezetőjük manővereiről, az általa az utolsó pillanatban aláírt szerződésekről és közbeléptek: visszatartották azt a keretet, melyből Jakab havonta visszaadott a frakciónak.

A Mediaworks Hírcentrumának értesülései szerint, az ügyben hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt indulhat nyomozás Jakab Péter ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Jakab utóda szerint ez így rendben van

Nyomozás ide vagy oda, a Jobbik új frakcióvezetője egy rádiónyilatkozatában arról beszélt: nem teszik felelőssé Jakabot a több tízmillió forintot érintő szerződések miatt, amelyeket a frakció megkerülésével, vezetői minőségében, egy személyben írt alá.

Lukács László György szerint ugyanis ami történt, az nem büntetőjogi kategória,

habár azt elismerte, hogy Jakabnak egyeztetnie kellett volna aláírás előtt a frakcióval. (Ez érdekes gondolat egyébként egy olyan párt alelnökétől, amely folyamatosan a demokrácia jelentőségét hangsúlyozza.)

Jakab Péter a Parlamentben

Az ügyben a Jobbik nem tesz feljelentést, sőt:

Jakab Péter számíthat a Jobbik védelmére

– hangzott el az adásban. Lukács egyébiránt már-már méltatta is a beszélgetésben a bukott Jakab Pétert: szerinte annak a „szíve jobbikos", és reméli azt is, hogy marad a Jobbikban.

Különös hozzáállás ez annak a pártnak a részéről, amelyet a saját holdudvara bebetonozására több tízmillióval próbált a gyanú szerint megrövidíteni Jakab Péter.

Azt figyelembe véve azonban, hogy már a választást megelőzően is nagyrészt csak a pénzügyi érdekek tartották össze a Jobbik vezetését, nagyon valószínű: a mostani, kissé következetlen bandaháború, Jakab egyfajta „rehabilitálása", valamint az, hogy a frakciókassza megcsapolásának nem szentelnek jelentőséget, arra utal:

Jakab kiválása után ők ugyanezt tervezik, így pedig nem lenne jó precedenst teremteni.

A frakció jóváhagyása nélkül, egyszemélyben történő aláírások és szerződéskötések nyomán ugyanis ahogy Jakab, úgy az utóda is bármikor „átcsoportosíthat" tízmilliókat – arra, amire éppen szeretne.