Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, a korrupciós botrányt okozó Cseh Katalin, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos is mindent elkövetett az elmúlt években, hogy megvonják az uniós forrásokat Magyarországtól csak azért, mert a magyar emberek nem nekik adtak bizalmat április 3-án. A baloldal az Unióban, ahol csak tud, ott a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányol, hogy ezzel minél többet ártsanak a mostani jobboldali-nemzeti kormánynak. 

Magyarországot elítélő jelentést fogadott el még július 13-án az Európai Parlament balliberális többségű Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE), amelyben a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő által jegyzett dokumentum azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy egyelőre ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet. Az EP LIBE bizottsága szerint ki kell zárni a finanszírozásból azokat a magyar kohéziós programokat, amelyek hozzájárulhatnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez. A LIBE javasolta továbbá, hogy az Európai Unió Tanácsa is állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata. A jelentéstervezetet az Európai Parlament következő, szeptember 12–15. között Strasbourgban tervezett plenáris ülésén vitatják meg, plenáris szavazást is tartanak róla.

Szeptemberben ismét elítélné a magyarokat az EPForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A források megvonásáért kampányol a magyarországi baloldal

Két hét múlva tehát ismételten Magyarország baloldal általi megbüntetése lesz a napirenden az EP-ben. Éppen ezért érdemes összegyűjteni azokat a kijelentéseket a különféle baloldali politikusoktól, akik azt követelik, hogy hazánk egyetlen eurócentnyi forrást se kapjon, mivel a magyar emberek nem őket választották meg április 3-án. 

Fontos azt is megemlíteni, hogy míg hazai színtéren az ellenzéki politikusok látszólag zászlajukra tűzték a pedagógusok ügyét, a valóság mégis az, hogy az EU-ban ahol csak tudnak, ott a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányolnak, ezzel valójában saját politikai haszonszerzésük előmozdításával ellehetetlenítve az említett ágazati béremelések megvalósulását. 

Gyurcsányné a legharcosabb 

A Magyarország megbüntetését szorgalmazók közül kiemelkedik Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Már 2020 májusában, a koronavírus-válság kellős közepén azt mondta, végre el kell fogadni azokat a szabályokat, melyek az antidemokratikus kormányokat kizárják az uniós források felhasználásából.

Majd pedig 2021 februárjában azt közölte, hogy mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek.

Júliusban pedig teljesen nyíltan azt mondta, hogy amíg Orbán Viktor és kormánya ezt a politikát folytatja, azaz, amíg Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, egy fillér európai uniós támogatás nem fog érkezni az Orbán-kormány által szétosztható keretekből.

Gyurcsányé ezt követően sem állt le, és 2021 decemberében azt mondta, hogy végre olyan következménye lesz a magyar kormány demokratikus értékeinket romboló politikájának, ami igazán fájni fog Orbánnak: ha nincs jogállam, nem lesznek uniós források sem. Macron elnökkel folytatott megbeszélésünk után bátran kijelenthetjük, hogy a francia soros elnökség alatt bevezetik a jogállamisági mechanizmust. 

Gyurcsányné évek óta azért lobbizik, hogy az uniós forrásokat vegyék el a magyar emberektőlFotó: Koncz Márton - Origo

Jól látszik tehát, hogy Dobrev Klára folyamatosan azon dolgozott, hogy a magyar embereknek jogosan járó pénzeket ne fizesse ki Brüsszel, csupán azért, mert a magyar választók nem a Gyurcsány-pártot hatalmazták fel kormányalakításra. 

Érdemes azt is felidézni, hogy még EP-képviselővé választása előtt azt mondta, barátokat és szövetségeseket gyűjtve meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a pénzek jelentős része a kormányt kikerülve, független uniós testületek döntése alapján, közvetlenül menjen önkormányzathoz, civil szervezetekhez, vagy például a Magyar Tudományos Akadémiához.

Mindezek mellett szintén még 2019-ben mondta azt, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem független európai intézmény ossza ki és felügyelje.

Cseh Katalint nem zavarta a saját korrupciója

Gyurcsánynéhoz hasonlóan Cseh Katalin is, aki egyébként nagyon súlyos korrupciós ügybe keveredett, folyamatosan a magyar emberek megbüntetése mellett kampányolt. Még EP-képviselővé választása előtt azt mondta, az európai pénzek osztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve; amelyik kormány ezeket megsérti, azok helyett közvetlenül az EU ossza a pénzt. [...] az EU jelenleg nem tudja biztosítani a jogállamiság kritériumait mindenki számára. Ezt a hiányosságot meg kell oldani: ne osszon uniós pénzt az a kormány, amely nem tudja biztosítani az átlátható, értékteremtő pénzköltés feltételeit. Én például semmilyen formában nem támogatnám, hogy a magyar állampolgárok és vállalkozók elbukják az EU-s pénzeket, ezért mondjuk, hogy a problémás kormányoktól vonják el a pénzosztás jogát.  

A korrupciós botrányba keveredő Cseh Katalin, a Momentum képviselője 2022-ben már nyíltan fenyegetőzöttForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Majd pedig 2022 elején már mint EP-képviselő nyíltan fenyegetőzött: A mechanizmust azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál – hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül, hogy az uniós forrásokon ne a markukat tartó oligarchák és a pénzéhes kormányközeliek gazdagodjanak –, használjuk hát ezt az eszközt! (...) Ne feledjük: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.

Karácsony is feljelentette a kormányt Brüsszelben

A magyar embereket támadó kórusból természetesen Karácsony Gergely sem maradt ki. 2021 májusában azt mondta, ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre, és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt.

Karácsony Gergely is Brüsszelben támadta a magyar kormánytFotó: Koncz Márton - Origo

Majd pedig júniusban arról számolt be, hogy volt egy javaslatom: létrehoztunk egy széles önkormányzati szövetséget annak érdekében, hogy azoknál a tagállamoknál, amik alapvetően megsértik az uniós alapértékeket, a kormányokat büntessék, ne az embereket, és közvetlenül kapják meg az EU-s pénzeket az állampolgárok, a vállalkozások, az NGO-k, a helyi önkormányzatok.

Érdemes még felidézni az áprilisi választáson totálisan megbukott baloldali pártszövetség egy 2022-es februári közleményét is. Az Európai Bíróság döntése után áprilisban már az uniós forrásokról is döntenek a választók. Egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni. Amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogunk hozzájutni a magyar embereket, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz.

A nyilatkozat alapján teljesen világos, hogy a baloldali pártok legfőbb célja, hogy egyetlen forintnyi uniós forrást se kapjon Magyarország, mert nem ők vannak hatalmon.

És persze ne feledkezzünk meg az eddig a Fideszt, LMP-t, Momentumot eláruló Hadházy Ákosról sem, aki idén júliusban azon dühöngött, hogy 

az EU meg a legnagyobb marha, ha ezek után egy kanyi vasat is ad anélkül, hogy az EU Ügyészséghez csatlakoznánk.

A fenti nyilatkozatok világosan bizonyítják, a baloldal megvonná az uniós forrásokat Magyarországtól csak azért, mert a magyar emberek nem nekik adtak bizalmat április 3-án.