Szennyvíz ömlött egy patakba Pest megyében

LAskó-patak, hódtó
Hódtó a Laskó-patakon Fotó: Bakó Botond
Vágólapra másolva!
Egy Pest megyei szennyvíz telep súlyosan megszegte a szabályokat azzal, hogy szennyvizet engedett a mellette lévő patakba. A víz felszínen emberi ürülék és szennyvíziszap úszott.
Vágólapra másolva!

A Pest megyéből eredő patak része Magyarország ökológiai hálózatának, és előfordulnak benne fokozottan védett fajok. Forrásának tövében lévő szennyvíz telep emiatt csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt a működésre. Működés közben a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető az előírás szerint.

A kockázatos anyagoknál jobban kell figyelni arra, hogy ne szennyeződjön a felszín alatti víz, és a patakba még vészhelyzet esetében se kerüljön nyers szennyvíz.

illusztráció Forrás: https://greenfo.hu/hir/miert-fontosak-a-hodtavak/

Ezek ellenére a telephely sarkában lévő kifolyónál, ugyanott, ahol a patak ered, bűzt éreztek, a vízen pedig emberi ürüléket és szennyvíziszapot láttak.

A szennyezés nagy szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé. A patak a városban családi helyeken folyik át, a központi részen pedig belefolyik egy másik patakba. Mindez veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mert a szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszín alatti és feletti vizeket, ami kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét. Az ügyészek vizsgálják az ügyet.