Így segítik az árstopok a magyarokat

Árstop, Magyarország Kormánya, árszabályozás, alapvető élelmiszer, 2022. február 1., 2022.02.01.
Vágólapra másolva!
Lassan egy éve, tavaly november közepén lépett életbe az üzemanyagárstop, melyet nem sokkal később az élelmiszerárstop követett. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány gátat szab bizonyos alapvető termékek árnövekedésének, és most újabb termékekre vezethetnek be ársapkát.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború, az annak nyomán kialakuló energiaválság, a szankciós infláció és az árak növekedése egész Európa gazdaságát komoly gondok elé állítja, amit az átlagpolgár is a saját bőrén érez. A magyar kormány több intézkedéssel is védi a családokat a háborús inflációtól, többek között a rezsicsökkentés fenntartásával, benzinár- és élelmiszerárstoppal.

Üzemanyagárstop

Tavaly november közepe óta, csaknem egy éve van érvényben Magyarországon az üzemanyagárstop, ami a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

- közölte a benzinárstop bevezetésekor Gulyás Gergely.

2022. december 31-ig biztosan marad a 480 forintos maximum-üzemanyagár Fotó: Koncz Márton - Origo

Az intézkedést eredetileg három hónapra vezették be, majd többször meghosszabbították, így

2022. december 31-ig biztosan marad a 480 forintos maximum-üzemanyagár.

Az üzemanyagokra vonatkozó árstop szabályozása az elmúlt hónapokban többször változott, a magánszemélyek számára azonban végig fenntartották az árat, ennek köszönhetően pedig a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat az üzemanyagért egész Európában.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára októberben arról beszélt, hogy

a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében augusztusban 184 millió liter dízelolajat szabadított fel az ország stratégiai tartalékaiból, aminek a jelentős hányadának visszatöltése még az idén megvalósulhat, a felszabadított készlet fennmaradó részének visszatöltésére pedig további pályázatok keretében kerül majd sor. Kiemelte,

a magyar benzinkutakon folyamatosan biztosított az ellátás, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit.

Élelmiszerárstop

Az üzemanyagárstop bevezetése után hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásáról is döntött a kormány. Az intézkedést januárban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a szabályozás pedig február 1-jén lépett életbe.

Egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt - mondta a miniszterelnök.

- tette hozzá.

Közben azonban más termékek ára is nőtt, ezért a kormány úgy döntött, hogy hat élelmiszer árának esetében beavatkozik. Ez a hat termék: kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkori közleménye kiemelte,

e nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók, az árstop különösen védi a gyermekes családokat és az időseket.

Az intézkedés első körben május 1-ig tartott volna, azonban a kormány ezt az intézkedést is fenntartotta, így december 31-ig marad az árstop ezeknél a termékeknél, és bővülhet az ársapkás élelmiszerek köre.

Erről Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt. Mint mondta, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse, ennek keretében bővíthetik a szabályozott árú élelmiszerek listáját.

Az újabb árstopos élelmiszerekről hamarosan döntés születhet. (Frissítés: két újabb élelmiszer lesz árstopos.)

Kamatstop és rezsicsökkentés

Az árstopok mellett a kormány a kamatstop bevezetésével és a rezsicsökkentés fenntartásával is segíti a magyar családokat.

A kamatstop januári bevezetése azt jelentette, hogy már februártól alacsonyabbak voltak a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészletei, mint korábban. Ezt az intézkedést szintén meghosszabbította a kormány, majd októberben döntött arról, hogy 2023. június 30-ig meghosszabbítja a januárban bevezetett kamatstopot és hogy kiterjeszti annak hatályát.

Ennek értelmében a kamatstop már a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

Összességében így a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetniük

- áll a kormány közleményében.

Ebből a 350 családból 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eddig is tartozók száma, őket érinti a hosszabbítás, valamint további 66 ezret az újonnan érintettek köre, rájuk vonatkozik a kiterjesztés.

A kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetniük Forrás: shutterstock

A kormány döntése értelmében a szankciós kamatfelár a családoknál marad, ami számukra 2022-ben 80 milliárd forintot jelent, 2023 első félévében pedig több mint 60 milliárd forintot ér el.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a kamatstopnak köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első félévében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetnie.

Hozzáteszik, hogy 2023 első félévében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne.

A magyar családok havi kiadásait a rezsicsökkentés fenntartása is csökkenti.

A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, ami azt jelenti, hogy minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül

- erről Orbán Viktor a múlt héten beszélt az Országgyűlésben.

Ezt alátámasztja, hogy az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat megnézte, hogy 2021 első félévéhez viszonyítva 2022 első félévében hogyan változott a lakossági gázár és a villamos energia ára az Európai Unió tagállamaiban.

A gáz ára Magyarország kivételével mind a 24 vizsgált uniós tagállamban emelkedett, hazánkban viszont 0,5 százalékkal csökkent.

A statisztikai hivatal kiemeli, ennek az az oka, hogy Magyarországon az energiaárak szabályozottak.