Reklámtevékenységről szóló fiktív számlákkal csaltak ÁFÁ-t

Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség azzal a férfival szemben, aki két társa segítségével 2016-2017-ben közel százharmincötmillió forint ÁFÁ-t nem fizettet meg.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy komáromi gazdasági társaság rally versenyautókon helyezett el hirdetéseket, amelyből több százmillió forint bevétele és magas ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezett. Azért, hogy ne kelljen ÁFÁ-t fizetni, a gazdasági társaság ügyvezetője hat alvállalkozótól szerzett be fiktív költségszámlákat. A valótlan tartalmú számlák ÁFA összegét jogosulatlanul levonta,

amivel összesen közel százharmincötmillió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének.

A főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolta meg a férfit. A főügyészség rajta kívül még három férfi ellen emelt vádat, akik közül kettő adta át a fiktív számlák egy részét, egy pedig névleg vállalta el az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetését.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyészek indítványozták, hogy a Tatabányai Törvényszék a vagyoni hátrányt okozó férfival és az egyik fiktív számlákat kiállító férfival szemben szabjon ki végrehajtandó börtönbüntetést, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól. A másik fiktív számlát kiállító férfival szemben pedig azt, hogy szabjon ki rá pénzbüntetést és tiltsa el attól, hogy gazdasági társaságot vezessen. A stróman ügyvezetőt próbára bocsátanák.