Újabb sztárorvosokat és ismert cégvezetőket tartóztattak le a gyógyászati segédeszközökkel csaló bandából

Vágólapra másolva!
A banda az egész országban tevékenykedett, a legnagyobb állami támogatású gyógyászati segédeszközöket írták fel a pácienseknek, akkor is, ha nem volt rá szükség. Ezek után az állami támogatást illegálisan visszaigényelték. A bíróság most további orvosokat és cégvezetőket tartóztatott le az ügyben.
Vágólapra másolva!

A rendőrök már 2022 novembere óta nyomoztak a gyógyászati segédeszközöket gyártő cégek vezetői és a velük kapcsolatban lévő orvosok ellen költségvetési csalás, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt.

A gyanú szerint az orvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású gyógyászati segédeszközöket írták fel, még akkor is, ha a betegnek valójában nem volt rá szüksége. Később az ezek után járó állami támogatásokat illegálisan visszaigényelték.

Forrás: Police.hu

Az ügyben eddig két nagy akciót tartott a rendőrség és összesen 11 orvost, 11 cégvezetőt, 6 alkalmazottat és asszisztenst fogtak el és hallgattak ki.

Közülük 14 ember letartóztatását rendelte el a bíróság, a többiek bűnügyi felügyelet alá vagy szabadlábra kerültek.

Az ügyészség korábban, többek között 3 orvos és két cégvezető letartóztatást is javasolta, de a bíróság 3 ember bűnügyi felügyeletét rendelte el, a másik 2 személyt pedig szabadlábra helyezte.

A Fővárosi Főügyészség esetükben fellebbezett a döntés ellen, mert fennáll annak a veszélye, hogy veszélyeztetnék a nyomozást.

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék egyetértett az ügyészséggel és elrendelte az orvosok és cégvezetők letartóztatását is.

Ezzel már 19 ember van letartóztatva a 28 gyanúsítottból.

A rendőrök eddig az elfogott személyek számlájáról több 10 millió forintot foglaltak le, valamint szintén több 10 millió forintnyi vagyont foglaltak le tőlük.