Négyen is arra kényszerítettek egy kisfiút, hogy elégítse ki őket kézzel

Aszódi Javítóintézet, bántalmazás, szexuális zaklatás, zaklatás, testi sértés, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Az aszódi javítóintézetben négy fiú rendszeresen megvert egy 14 éves gyereket, és arra kényszerítette, hogy elégítse ki őket a kezével. Többször videóra vették, ahogy verik a náluk kisebbet. Ezen felül a banda vezetőjének több olyan erotikus felvételt is találtak a telefonján, amelyek kislányok szerepeltek. Az ügyet ma tárgyalták a bíróságon, ahol a fiúk vallomásai több helyen is szöges ellentétben álltak egymással.
Vágólapra másolva!

Közel egy órás késéssel kezdődött meg a tárgyalás a Budapest Környéki Törvényszéken. Mivel két fiatalt, az első és a másodrendű vádlottakat letartóztatták, őket a tököli börtönből hozták Budapestre, a másik két fiatal pedig az aszódi javítóintézetből érkezett a bíróságra. Az első rendű vádlottat, Á. Róbertet hárman kísérték a terembe. Vezetőszáron volt, a kezén bilincs. A fiú nem akart vallomást tenni, úgyhogy a bíró felolvasta a korábbi kihallgatásán tett vallomását. Ebben elmondta, hogy már február végén elkezdték ütni a 14 éves fiút, Mihályt. Amikor bent voltak a csoport hálószobájában, az egyik társa, Z. Csaba befeküdt az egyik ágyba, letolta a nadrágját, és maga mellé ültette a kisfiút.

Azt mondta neki, nyúljon be a takaró alá, és fogdossa a nemi szervét.

Azt is mondta, hogy a kisfiú nem ellenkezett, aztán arra kényszerítette, hogy a gyerek őt is kielégítse. Saját bevallása szerint azért hagyta, hogy ne nézze le a társa.

Á. Róbert Fotó: Polyák Attila - Origo

A bíró behívta a másodrendű vádlottat, Z. Csabát, akit szintén bilincsben vezettek be. Nyugodt volt, arcaizma sem rezdült és szinte rá sem nézett Á. Róbertre. Z. Csaba sem akart vallomást tenni, ezért a bíró az ő korábbi kihallgatását is felolvasta. Elhangzott, hogy nem kedvelték egymást Mihállyal.

Azt állította, hogy Róbert, az első rendű vádlott mondta neki azt, hogy meg kell verni a fiút. Főleg a hálóban ütötték, ő pedig többször is hátba rúgta egy bakanccsal.

Mihály nem ütött vissza. Saját bevallása szerint azt nem tudja, miért kellett rögzíteniük a támadást.

Z. Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

Aztán elárulta, hogy az 1-es csoport nappalijában volt, és amikor belépett a hálóba,

azt látta, hogy Róbert mellett ül Mihály, aki kielégíti a kezével.

Azt nem tudta megmondani, hogy Róbert kényszerítette-e gyereket. Ezzel kapcsolatban nem ugyanazt mondták. Mivel a vallomásaik eltértek, a tárgyalóteremben szembesítették őket. Róbert nem akart ezzel kapcsolatban mondani semmit. Csabának pedig felolvasták Róbert korábbi vallomását, amire mindössze annyit mondott, hogy nem ért egyet vele.

Á. Róbert Fotó: Polyák Attila - Origo

Ekkor a bíró behívta a harmadrendű vádlottat, H. Gábort, aki szabadlábon, bilincs nélkül és egyedül sétált be a tárgyalóterembe. Még a vallomása előtt az ügyvédje azt indítványozta, hogy a másik két fiút, Róbertet és Csabát küldjék ki a teremből, hogy ne befolyásolhassák Gábort. Ezt a bíróság elfogadta, ezért a két fiút kivezették. A 17 éves kamasz arról beszélt, hogy bűnösnek érzi magát a könnyű testi sértés vádjában, de csak részben. Elmondta, hogy amikor ő odakerült, Róbert és Csaba már ott volt a javítóintézetben. A szobában domináns volt a két fiú, egyfajta főnök szerepet játszottak.

Saját bevallása szerint őt is többször megverték, csak azért mert ő volt az "újfiú". Mihályt pedig szerinte azért verték meg sokkal többször, mint őt, mert gyengébb volt náluk.

H. Gábor a bíróság előtt. Fotó: Polyák Attila - Origo

H. Gábor elmondta, hogy akkor verték meg először a kisfiút, amikor másokkal ment el zuhanyozni. Róbertnek ez nem tetszett, ezért elkezdte ütni.

Közben őt azzal fenyegette meg Róbert, hogy ha nem üti meg ő is Mihályt, őt fogják megverni.

A harmadrendű vádlott, H. Gábor volt az, aki videóra vette a támadást és ezt el is mondta a bíróágon. Közben arra kényszerítették, hogy szidja a kisfiút. Róbertnek az volt a célja a videóval, hogy kiküldi a családjának. Elmondása szerint két kalapáccsal ütötték Mihályt, amelyeket Róbert csempészett fel a műhelyből.

Annyiszor ütötték meg a 14 éves fiút, hogy az egyik, műanyag kalapács eltört és ki kellett dobniuk a kukába.

A szexuális erőszakkal kapcsolatban azt mondta, ő akkor nem volt a szobában, az egyik nevelővel cigizett, és csak később hallotta Róberttől, hogy mit tettek.

Z. Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

Később, a szünet után, visszavezették a tárgyalóterembe Róbertet és Csabát. Miután leültették őket, a bíró rájuk szólt, hogy ne grimaszoljanak egymásnak, aztán behívta a negyedik rendű vádlottat, Zsoltot, aki szintén szabadlábon lépett be és nem akart vallomást tenni.

Több ellentmondás is volt a fiúk vallomásában, ezért Gábor vallomását felolvasták a másik három vádlottnak.

Róbert erre úgy reagált, hogy szerinte egy bűnöző gyereket nem kell arra kényszeríteni, hogy megüssön valakit.

Csaba is hozzászólt. Azt mondta, a videón jól lehet hallani és látni, hogy Gábor magától, élvezettel vette fel a bántalmazást, és ő maga is többször megverte Mihályt. Ezen felül azt mondta, ha ők tényleg hetente többször megverték volna Gábort, azt a nevelők észrevették volna.

Ez után a nevelőintézet egyik nevelőjét kérette a bíró a tanuk padjára.

A nő arról beszélt, hogy a négy fiú közül Róbert volt a legproblémásabb.

Sokáig nem volt vele gond, de tavaly januárban valami miatt megváltozott a viselkedése. Többször megszökött, a csoportban pedig vezéregyéniséggé vált, a többiek hallgattak rá.

A nevelő azt is elmondta, hogy igyekeznek figyelni a gyerekekre. Arra, hogy ne legyen verekedés, vagy csicskáztatás, de nincsenek mindig szem előtt, nem tudnak mindig mindenkire figyelni. A többször megvert, megalázott Mihályt visszahúzódó, csendes kisfiúnak írta le.

A történtek után Mihály neki beszélt arról, hogy többször megverték, Róbert pedig arra kényszerítette, hogy kézzel elégítse ki.

Azt is mondtam, hogy ezt Csaba is akarta, de neki nem tette meg és azért nem szólt korábban a nevelőknek mert félt.

Videóra vették, ahogy megverik

A vád szerint 2022 első felében négy fiú a 14 éves gyerekkel együtt az Aszódi Javítóintézet 1-es csoportjában töltötte a büntetését. Egyszer a kisfiú nem a csoporttársaival ment zuhanyozni, ezért a banda vezetője megverte. Innentől kezdve rendszeresen bántották napi háromszor-négyszer is rátámadtak az idősebbek.

Az egész testét ököllel ütötték-verték, bakanccsal, vagy anélkül rugdosták és egy kisebb kalapáccsal is ütötték a fejét.

Ezekről a támadásokról több videó is készült, köztük egy 16 perces hosszabb verzió is.

Emellett a kisfiút többször arra kényszerítették, hogy a banda több tagjával szexeljen.

A nevelők vették észre a gyerek zúzódásait. Orvoshoz vitték és kivették az 1-es csoportból. A kisfiúnak 8 napon belül gyógyuló sérülései lettek, de csak a szerencsén múlott, hogy nem sérült meg súlyosabban, emellett pszichésen megsérült.

A banda vezetőjének telefonján több olyan erotikus felvételt is találtak a hatóságok, amin kislányok szerepeltek.

Az ügyészség tizennyolcadik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett szexuális erőszak és más bűncselekmények miatt emelt vádat a fiúk ellen. A tárgyalás nyáron folytatódik az első és másodrendű vádlottat továbbra is rácsok mögött tartják.