Ursula von der Leyennel szemben eljárást kellene indítani

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. április 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
Ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, ott súlyos gondok vannak - mondta Ifj. Lomnici Zoltán.
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint súlyos gondot jelez, hogy az Európai Bizottság részéről egyetlen kritikai megjegyzés sem hangzott el a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos ügyben, az, hogy "ilyen mértékben érzéketlen" egy tagállam iránt az Európai Unió vezetése. A Századvég jogi szakértője emlékeztetett: a Washington Post amerikai napilap nemrég arról írt: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy beszélgetés közben felvetette, fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket Magyarország térdre kényszerítése érdekében.

Súlyos gondok vannak

A szakértő hangsúlyozta: lehetnek ideológiai viták, de


Az Európai Unióban már nem pillér ugyan, de létezik a kül- és biztonságpolitika, ennek van egy főtárgyalója, de ""meg sem szólalnak ebben az ügyben", és nem cáfolták napok óta a Washington Post híresztelését. Ezzel szemben a magyarországi jogalkotásra "rögtön reagálni szoktak, ha az nekik nem tetszik" - közölte az alkotmányjogász.

Volodimir Zelenszkij a Barátság-kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Kifejtette: az ukrán büntető törvénykönyv tartalmazza a terrorcselekmény fogalmát, alapesetben ezért 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de ha például - és szerinte a Barátság-kőolajvezeték felrobbantása ebbe a körbe esik - szabotázsakció vagy súlyos következményekkel járó terrorcselekmény következik be, akkor akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki ennek kísérletét vagy előkészületét megvalósítja.

fogalmazott ifj. Lomniczi Zoltán. Azt mondta: hosszú évtizedes múltra tekint vissza a barátságtalan viszony bizonyos értelemben Ukrajnával, és azt is ki kell jelenteni, hogy miután EU-tagjelölt Ukrajna, és a koppenhágai kritériumok vonatkoznak rá, "meg sem engedhetné magának ezt a stílust az ukrán elnök".

Elfogy a levegő Zelenszkij körül?

Ifj. Lomniczi Zoltán úgy fogalmazott:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Barátság-kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak, az Európai Parlament delegációjának tagjai pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük kommentálni a bizottság elnökének szavait. Ifj. Lomniczi Zoltán ez utóbbit "szemenszedett hazugságnak" nevezte, rámutatva arra: az egyetlen testület az alapszerződések szerint az Európai Parlament, amely bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet az Európai Bizottság vezetője vagy a kollégium tekintetében.

Ifj- Lomnici Zoltán: Ursula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezni Forrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Hozzátette, hogy