Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csődbe vitte az EU-t Brüsszel, miközben a magyarok és a lengyelek pénzét az ukránoknak adta

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a testület hetenkénti ülése utáni brüsszeli sajtóértekezleten 2023. június 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság uniós költségvetési módosító javaslata jelenlegi formájában komolytalan és vitára alkalmatlan, jelentette ki Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott kedden Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel. Ahogy arról az Origo beszámolt már, az Európai Bizottság 50 milliárd eurónyi plusz befizetést várna a tagállamoktól, hogy továbbra is támogatni tudja a csődben lévő Ukrajnát. Eközben azonban a Lengyelországnak és Magyarországnak járó uniós pénzeket még mindig nem fizették ki. Erős a gyanú, hogy azt a pénzt is elköltötte már Brüsszel Ukrajnára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság uniós költségvetési módosító javaslata jelenlegi formájában komolytalan és vitára alkalmatlan, jelentette ki kedden Orbán Viktor miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel. A videókonferencia után kiadott közlemény szerint

Brüsszel összesen 50 milliárd eurós támogatást nyújtana Ukrajnának úgy, hogy a háború kezdete óta az országnak küldött EU-források felhasználása egyelőre tisztázatlan.

Brüsszel újabb forrásokat követel a tagállamoktól, hogy fedezze az emelkedő kamatok miatti hiányt az uniós költségvetésben, miközben a korábbi közös hitelfelvételből Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzt továbbra is visszatartja. Ez elfogadhatatlan – fogalmazott a miniszterelnök.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány szeretné tudni, hogy kiszámolta-e a bizottság, miért költött többet, mint azt tervezte, milyen forrásokat használt fel másként, mint ahogyan azt tervezte.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként Kijev összesen közel 170 milliárd eurónyi pénzügyi, humanitárius és katonai segélyt kapott.

Ebből az Európai Unió egymaga 70 milliárd eurót folyósított.

Ukrajnában rendszerszintű korrupció van, nem tartoznak senkinek sem elszámolással, így gyakorlatilag bármi történhet a forrásokkal, miközben az ország csődben van, csak a nyugati pénz tartja életben. Ezek után megdöbbentő, hogy Ursula Von der Leyen javaslatának értelmében 2024 és 2027 között újabb 50 milliárd eurót küldene az Európai Unió.

Azt is tisztázni kell, hogy a 2021-ben indult európai uniós költségvetési ciklus első két és fél évében az Európai Bizottság (EB) milyen jogcímeken és mekkora összeget juttatott Ukrajnának, ugyanis Magyarország, Lengyelország és még három tagállam egyetlen eurócentet sem kapott a helyreállítási alap forrásaiból.

- erről Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő beszélt.

Hozzátette: az EU költségvetését 2020 decemberében fogadta el az Európai Tanács és az Európai Parlament, amikor még nem volt háború Ukrajnában, tehát az ezt követő kétéves időszakban merült fel a támogatási igény. Alapos az a feltételezés, hogy

Láthatóan azonban Brüsszel kifogyott a pénzből, erről maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is beszélt, amikor arra szólította fel a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá a plusz költségek fedezéséhez.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden arra is felhívta a figyelmet, a brüsszeli költségvetési javaslat kapcsán, hogy

a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére további euró milliárdokat venne el a tagállamoktól a Bizottság. Ez felháborító!

- fogalmazott a kormányfő.

Az európai parlamenti képviselők egyébként a különböző költségtérítésekkel jelenleg havonta akár több, mint 5 millió forintot is kaphatnak. Tavaly július 1-től ugyanis bruttó 9 ezer 800 euróra – vagyis nagyjából 3,6 millió forintra – növekedett a képviselők tiszteletdíja, amely mellé egyéb juttatásokat is igénybe tudnak venni.

Ursula von der Leyen fizetése több mint havi 12 millió forint Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szintén kapott fizetésemelést akkor,

az ő fizetése több mint 32 ezer euróra, vagyis havonta több mint 12 millió forintra rúg.

A szankciók miatt nehéz gazdasági helyzetbe került EU-ban tehát, amíg az átlagpolgárok a megemelkedett energia- és élelmiszerárakkal küzdenek, addig a brüsszeli bürokraták többmilliós havi fizetésüket keveslik, és a tagállamoktól követelnek plusz forrásokat.

Migrációra költenének, határvédelemre nem

Ukrajna támogatása mellett migrációs kérdésekre is plusz forrásokra lenne szüksége az Európai Bizottságnak.

Probléma, hogy a bizottság költségvetési javaslata tovább duzzasztaná a brüsszeli bürokráciát.
A magyar kormányzati álláspont szerint Brüsszel ahelyett, hogy megállítaná az illegális bevándorlást, újabb milliárdokat akar költeni az illegális migránsok Európába áramlásának támogatására, jelentette ki ezzel kapcsolatban Orbán Viktor, aki megismételte:

Ráadásul, mint ismert, a pluszbefizetések és a kötelező migránskvóták mellett azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni, plusz összegekkel büntetnék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez