Büntetőeljárásban kellene tisztázni, hogy elkövettek-e pénzmosást Karácsonyék

2023. május 25. Kijev napja, Karácsony Gergely Fotó: Merész Márton
2023. május 25. Kijev napja, Karácsony Gergely Fotó: Merész Márton
Vágólapra másolva!
Büntetőeljárás tisztázhatná, hogy elkövettek-e pénzmosást Karácsony Gergelyék a 99 Mozgalomhoz készpénzben befizetett mintegy félmilliárd forintnyi, rejtélyes eredetű adomány ügyében – vélekedett szombati interjújában ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Mint ismert, a Fidesz már a Legfőbb Ügyészséghez fordult és vizsgálatot sürget a történtek miatt.
Vágólapra másolva!

jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán.

A Századvég tanácsadója a Karácsony Gergely kampányfinanszírozási botránya kapcsán azt is kiemelte, hogy a készpénznek nincsen egyértelműen követhető útvonala, származása könnyen letagadható, meghamisítható és egyben sokszor kivizsgálhatatlan. "Tekintettel arra, hogy a pénzmozgások volumene, az egyes vagyonnyilatkozatokban szereplő összeg, valamint a költések között összhang a jelenlegi információk alapján nem áll fenn,

egy esetleg pénzmosás tárgyában tett feljelentést követő büntetőeljárás adhatna megnyugtató válaszokat a felmerülő kérdésekre.

- folytatta.

Az alkotmányjogász úgy vélte, hogy a főpolgármester mozgalmának eljárása egyértelműen párhuzamba állítható az amerikai Action for Democracy nevű szervezet online gyűjtésével. Emlékezetes, Korányi Dávidék azt állították, mikroadományokból gyűjtöttek össze több százmillió forintot a kampányban, csakhogy közben kiderült, mindössze tizenegyen támogatták anyagilag az amerikai szervezetet.

Egyre nehezebb helyzetbe került Karácsony Gergely, miután nem mondott igazat az egyesületéhez érkező pénzekről Forrás: Énbudapestem/Énbudapestem/Merész Márton

Ahogy az Origo is írt róla, a pénzmosás gyanúja is felmerül a Karácsony Gergely által létrehozott 99 Mozgalom Egyesülethez érkezett, tisztázatlan eredetű, több mint félmilliárd forint kapcsán. A minap nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésben feltártak és több más körülmény enged erre következtetni.

A beszámoló megállapította, a párbeszédes Perjés Gábor 19 alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be készpénzben a mozgalom számlájára. Ennél is érdekesebbé teszi az ügyet, hogy Karácsony bizalmasa valutában – euróban és angol fontban – fizette be a több mint félmilliárdos összeg négyötöd részét. Öt tranzakció az 50 millió forintot is meghaladta, ami már önmagában elég alapot ad a pénzmosás gyanújával folytatott hatósági vizsgálathoz.

Lényeges körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára. Karácsony Gergely minapi bejegyzésében azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit adománygyűjtő ládákban gyűjtöttek össze.

Közben Hollik István a Fidesz nevében a Legfőbb Ügyészhez és a pénzügyminiszterhez fordult a pénzmosás gyanúja miatt.

Szombat reggeli cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a botrányról tudni kell.