Itt a MÁV közleménye a súlyos szerencsétlenségről

2023. július 9., Kétpó, vonatbaleset, tűzveszélyes, anyag,
Kétpó, 2023. július 9. Tehervonat egyik kisiklott kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én. A rendőrség információi szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Jelenleg is zajlik a helyreállítás Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott, senki nem sérült meg - közölte a MÁV Zrt. szegedi területi pályavasúti igazgatója a vasárnap este hat óra után tartott helyszíni sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Mondi Miklós elmondta: vasárnap 12 óra 18 perckor a Szolnokról Békéscsaba-Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között Kétpó forgalmi kitérőnél.

A 17 kocsis szerelvény 9 kocsija siklott ki, 8 kocsi és a mozdony a vágányon maradt - tette hozzá.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, egy kocsiban veszélyes anyagot, növényvédőszert azonosítottak - közölte, megjegyezve, hogy a katasztrófavédelem 17 órára lokalizálta a kifolyt kis mennyiségű növényvédőszert, ez jelenleg már nem jelent veszélyt.

A további tennivalókról elmondta: Szolnokról érkezik majd egy daru, amely a kisiklott 9 kocsit eltávolítja az útból.

Tehervonat egyik kisiklott kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én. Forrás: MTI/Mészáros János

Hozzátette, hogy jelentős mértékben károsodott a vasúti pálya és a felsővezeték is, a kár az előzetes számítások szerint több százmillió forint.

A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható.

A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni. Szentes felé pedig Szolnok-Tiszatenyő-Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni - tájékoztatott Mondi Miklós.

A Kétpóra vezető átjáró utat - amelyet jelenleg elzárnak a tehervagon szerelvényei - körülbelül a reggeli órákra tudják felszabadítani - mondta.

A baleset okáról egyelőre nem tudnak semmit, azt szakértők bevonásával vizsgálják - közölte.

Rendőr- és mentőautók, a tűzoltóság teherautója a kisiklott tehervonatnál Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál. Forrás: MTI/Mészáros János

Kisnémet Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: az előzetes információkkal ellentétben lakossági intézkedésre nem volt szükség.

Hozzátette: az esethez a szolnoki, karcagi, mezőtúri és mezőberényi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre tíz egységgel.

A káresemény elhárítását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja a katasztrófavédelmi mobil labor részvételével.

Beszámolt arról is, hogy a tehervonat vagonjai közül ötben szállítottak veszélyes anyagot, ezek közül négy siklott ki. A kisiklott négy vagonból egy sérült meg, szivárgott - közölte.