Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Így söpört végig a vihar Magyarországon - videók

Vágólapra másolva!
Tomboló vihar csapott le az országra szerda este. A nyugati vármegyékben a legmagasabbfokú riasztást adták ki, a vihar fokozódott és csütörtök hajnalra elérte a fővárost is, óriási károkat okozva. 
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokozatú, piros riasztást adta ki néhány nyugati járásra heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei járásokban heves zivatarokra figyelmeztettek, de Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyék egyes járásainak területén is másodfokú riasztás volt érvényben.

Főleg Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat az átvonuló hidegfront,

a tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották - közölte a Katasztrófavédelem. Több mint harminc bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Győr-Moson Sopron vármegyében Tét és Rábaszentmihály között

az útra borult fának nekihajtott egy autó.

Kapuváron pedig a rendőrkapitányság épületét rongálta meg a viharos szél.Sopronban egy húsz méteres fa dőlt ki, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével távolították el.

A város felett egy szupercella alakúlt ki.

Sopronkövesden, egy lakóházra dőlt egy fa, ennek eltávolításához hívták a város egységeit. Győrben, a Déry Tibor utcában pedig

egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt.

A vármegyék tűzoltóegységei több helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán - írja a Győr Plusz.

Az Alpokaljától érkező nyugatra zivatar hamar szupercellává fejlődött, folyamatos fokozatosan közeledett a határhoz. A cella

2-2,5 cm-es jegeket szórt, majd légzuhatag is kialakult,

mivel esővel érkezett így a jég nem okozott kárt.

A csütörtök reggeli viharok miatt több dunántúli vasútvonalon korlátozásokat vezettek be fakidőlések és a felsővezeték-rendszer rongálódása miatt. A délelőtti órákra több szakaszon már újraindulhatott a forgalom, de a kárelhárítás és a helyreállítás még néhány vonalon délutánig elhúzódik, ezért forgalmi változásokra kell számítani - tudatta a Mávinform.

Balatonszárszónál egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket, ezért

Siófok és Balatonszemes között pótlóbuszokra kell átszállni

- várhatóan késő délutánig. A dél-balatoni vonalon jelentős késésekre, vonatkimaradásokra kell számítani, az eljutási idő akár 1-2 órával is megnőhet. Őrtilos és Gyékényes között a helyreállítási munkák akár 17 óráig is eltarthatnak. Gyékényes és Nagykanizsa között közvetlen pótlóbuszok közlekednek, Nagykanizsa és Murakeresztúr között pedig ingajáratban vonat közlekedik. A Keleti pályaudvarról is késéssel indul több vonat.

Ács és Komárom között csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok. A katasztrófavédelem azt közölte, hogy munkatársaik a vonaton utazó mintegy

háromszáz embernek segítettek átszállni a mentesítő járatra.

A vihar a fővárost is elérte, erős széllökésekkel és jelentős mennyisgű csapadékkal járt, az utcáton hömpölygött a víz.

Boráros tér a felhőszakadás után. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csütörtökön hidegfront tovább vonul, de a hőség az ország déli felén továbbra is kitart.

A hidegfront sokaknál válthat ki fejfájást, migrént vagy dekoncentráltságot.

A melegebb éjszakák miatt felléphetnek alvászavarok és álmatlanság is. Zivatarok környezetében fülledtebbé válik a levegő, ami nehézlégzést, légszomjat idézhet elő, egyúttal az asztmások állapota is romolhat. – írja az Időkép.

Csütörtök délután

az ország déli felén alakulhatnak ki ismét jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökéssel kísért heves viharok.

Eső, zápor, zivatar elszórtan azonban északon, északnyugaton is előfordulhat. A zivatarok szélviharral vonulhatnak. Nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, 24 és 35 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, délen lesz a legmelegebb.

A zivatar veszélye miatt korábban kiadott másod- és harmadfokú riasztásokat visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök késő délelőtt.

Napközben az ország több vármegyéjére is másod-, sőt a legmagasabb, harmadfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat közölte: a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint csütörtökön a délutáni órákban nyugat, délnyugat felől ismét heves zivatarok érkeznek. A leghevesebb zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződve vonulhatnak majd a déli megyékben keleti irányba. Késő estére északnyugat felől már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. Péntek hajnalban a zivatarok kelet felé elhagyják az országot.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről