Deutsch Tamás a Tranziton: Az európai politika egy Pride-felvonulás

Tranzit, Tihany, 2023, vita, beszélgetés, Hidvégi Áron, Deutsch Tamás, Palóc André
Deutsch Tamás
Vágólapra másolva!
Az EU politikai intézményrendszerét össztársadalmi szinten képviselő egyik utolsó szabad európai uniós tagállam Magyarország – jelentette ki Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Tihanyban rendezett Tranziton. A politikai fesztiválon Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese ismertette az Európa Projekt kutatásuk 2023-as eredményei révén azt, hogy az európai közvélemény nagy része Magyarországgal ért egyet. A többség osztja a keresztény kultúra megőrzése, a családok védelme és a háború kapcsán a magyar álláspontot. Hidvégi szerint Magyarországot sokszor pellengérre állítják békepárti álláspontja miatt, de az európaiak közel 80 százaléka ugyanúgy a békét támogatja a kutatások alapján. Deutsch Tamás szerint a háborús uszítós álláspontban Brüsszel egy dróton rángatott tengerentúli álláspontot képvisel. Kifejtette, hogy a legtöbb európai polgár a magyar álláspontját osztja, de ezt nem merik vállalni, és sokkal inkább beállnak a sorba. Kérdésre válaszolva felvetette azt is, hogy ma az európai politika egy Pride-felvonulás, ahol azt veszik észre, aki a legnagyobb feltűnést kelti, a legnagyobbat mondja. Egyre több az ápolt és egyre kevesebb az ápoló – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

"Magyarország az utolsó gall falu?"

Az Európa Projekt 2023-as kutatásával kapcsolatban a Századvég elnökhelyettese a beszélgetésen felhozott egy hasonlatot, amellyel párhuzamot állított a progresszív ideológia és Magyarország kapcsán az Asterix, a gall című film alapján. Hidvégi szerint mondhatnánk, hogy

az egyetlen ország ma Európában, amely "utolsó gall faluként" ellenáll, a mainstream liberális nyomással szemben, az Magyarország.

Hidvégi Áron szerint a Századvég legújabb kutatási eredményei azt mutatják, hogy Magyarország nem az utolsó gall falu, hanem

az európai közvélemény nagy része Magyarországgal ért egyet. A többség osztja a keresztény kultúra megőrzése, a családok védelme és a háború kapcsán a magyar álláspontot.

Hidvégi szerint Magyarországot sokszor pellengérre állítják békepárti álláspontja miatt, de az európaiak közel 80 százaléka ugyanúgy a békét támogatja a kutatások alapján. Az európai politikai elit nem ezt az utat követi. Hidvégi Áron szerint migrációs témában is Magyarországnak igaza lett, mert egy csomóan menekülnének, szabadulnának a migránsoktól.

Hidvégi Áron elnökhelyettes, Deutsch Tamás EP-képviselő és Palóc André moderátor Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Magyarország álláspontját osztja egész Európa

Hidvégi Áron ismertette a 2023-as kutatásuk néhány adatát.

1. Békepártiság:

Két narratíva találkozik a háború és a béke kapcsán. Európa osztja azt az álláspontot, hogy a háborúnak legyen vége, és csak egyetlen ország, Észtország támogatja a háború folytatását.

Szinte senki nem akarja a háború folytatását, azzal szemben, amit a sajtóban olvasunk.

2. Küldjenek-e katonákat Ukrajnába?

Egyetlen európai ország sem támogatja ezt. A kutatásból kiderül tehát:

ebben összeurópai konszenzus van.

Európában nincs olyan ország, amely egyetértene a katonák küldésével.

3. Az adott ország nyertese vagy vesztese a szankcióknak?

Hidvégi ismertette, hogy nincs olyan uniós ország, amely szerint az EU nyertese lenne a szankcióknak. Norvégia kivétel (bár nem uniós tagállam), a norvég polgárok szerint országuk nyerne a szankciókkal, így ezért is erőltetik a szankciós témát (ennek oka, hogy Norvégia földgázkitermelő ország, a gázárak növekedése nekik hatalmas bevételt hoz, a szankciók pedig új piacokat).

4. Kína: akarnak-e keményebb fellépést Kína ellen?

Az eredmények azt mutatják, hogy az európai tagállamok kétharmada szerint nincs erre szükség, és a békés gazdasági együttműködésre kell törekedni.

Milyen törésvonalak mentén térnek el az európai államok politikái?

Az elnökhelyettes szerint a háború, a migráció, az LMBTQ-téma mind-mind idetartozik. A konjunktúra, tehát az általános közhangulat katasztrofális. A háború gazdasági vonatkozása a legrelevánsabb, de a biztonság is idetartozik. Amikor berobbant a COVID, mindenki féltette az életét, azután a gazdasági vetület lett sokkal fontosabb. Ennek része ma a szankciók hatása, az energiaválság, amelynek a háború újabb löketet adtak - tette hozzá.

Hidvégi Áron Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egész Európa aggódik a háború miatt

A kutatási eredmények szerint a megkérdezettek hatvan százaléka fél attól, hogy érintetté válik az országuk az orosz-ukrán háborúban. Az adott tagállami kormányok válságkezelésének értékelése kapcsán kiderült, hogy inkább azok dominálnak, akik nem értenek egyet saját kormányuk válságkezelésével.

Fegyverküldés

Ennél a kérdésnél nincs összeurópai konszenzus. A kelet-közép-európai államok többsége nem támogatja, viszont katonát senki sem szeretne küldeni.

Az Európai Unió megítélése

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a beszélgetés során felidézte, hogy a brüsszeli politikusok milyen szinten képesek ferdíteni a valóságot. A háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy

a dollárbaloldal kifejezéshez hasonlóan a brüsszeli bürokrácia nevezhető dollárbürokráciának.

Deutsch szerint

olyan mértékben intézményesített, világos, detektált csatornákon keresztül, jól meghatározható, megfogalmazott Európai Unión kívüli, az EU érdekei szempontjából kártékony érdekek szolgálatában állnak, hogy az káros Európa számára.

A képviselő szerint a háborús uszító álláspontban Brüsszel egy dróton rángatott tengerentúli álláspontot képvisel. Kifejtette, hogy

a legtöbb európai polgár a magyarok álláspontját osztja, de ezt nem merik vállalni, és sokkal inkább beállnak a sorba.

Deutsch Tamás Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Elvették a szavak erejét

Deutsch Tamás kifejtette azt is, hogy sokáig az a tévképzet élt a köztudatban, hogy van egy réteg, amely bármit mond, az a hiteles.

Az EP-képviselő úgy látja, hogy a social média létrehoz egy véleménybuborékot. Ma az európai politikának van egy vezető ereje, a Brüsszelbe tömörült progresszív értelmiség, és azt hiszik, ők mindenhez jobban értenek. Mindenáron azt akarják elfogadtatni, hogy nekik van igazuk mindenben, és mások véleményét próbálják hitelteleníteni.

Deutsch Tamás a tihanyi Tranziton Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Fidesz EP-képviselője leszögezte:

az EU politikai intézményrendszerét össztársadalmi szinten képviselő egyik utolsó szabad európai uniós tagállam Magyarország.

Kérdésre felvetette azt is, hogy