Orbán Viktor: Magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

Tranzit, tihany, Orbán Viktor, 2023
Tihany, 2023. augusztus 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flow-ban lenni" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő Tihanyban a nyárzáró eseményen, a Tranziton. A miniszterelnök kijelentette: Én szeretek a magyar flow-ban lenni! Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell, bármi is legyen az.
Vágólapra másolva!

Tizenegy év után beszélt újra a Tranziton Orbán Viktor. Bohár Dániel, a Megafon munkatársa és a beszélgetés házigazdája köszöntötte a miniszterelnököt. Elmondta, a miniszterelnök utoljára 2012-ben tartott előadást Kőszegen a Tranzit fesztiválon, ahol úgy fogalmazott, a kétharmad áll, mint a cövek. A miniszterelnök ehhez azt tette hozzá: 2012 óta még mindig áll, mint a cövek, a kétharmad, és még nem látni a végét. A nemzeti egység garanciája a kétharmad, de emögött nagy viták vannak.

Orbán Viktor azt mondta, gyakran elég színvonalas viták születnek a kérdésben, hogy vajon természetellenes dolog-e, ha egy politikai párt hosszú ideje többségben van. Kijelentette: nincs egyenes arányban a politikai többség a demokrácia minőségével.

Előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy kormányzó párt.

A miniszterelnök itt felidézte Tisza Kálmán kormányzását, majd a Tisza István-féle vezetést, utána Bethlen konszolidációs időszaka jött, majd ez történt volna a kisgazdapárttal is a második világháború után, ha nem jön a kommunista diktatúra. Orbán Viktor azt mondta, nagyon nagy erőkkel szemben kell helytállnia Magyarországnak. Az emberek keresik azt a pártot, amely a legtöbb esélyt adja arra, ami nekik fontos. Van ennek a gondolatnak nemzetközi párja is, a CSU Bajorországban, tehát

Világos vonal

Az ellenzéket Orbán Viktor ekképpen írta le: a futballban az amatőröket a profiktól egy világos vonal választja el. Vannak az amatőrök, a gyerekek, akik közé ha bedobsz egy labdát, mindegyik ráveti magát.

– mutatott rá.

Minden csapatnak, még a gyermekded módon futballozóknak is vannak tulajdonosai, finanszírozói – folytatta. A kormányfő szerint a baloldal világtrendeket képvisel szellemi és ideológiai értelemben, és nagy világerőket képvisel szociológiai-pénzügyi értelemben.

Ezzel szemben a kormányzópártok a nemzeti érdekek mentén gondolkodnak.

Orbán Viktor: Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, kultúra és történelem, ha azt fenntartjuk Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Én szeretek a magyar flow-ban lenni!

A kormányfő szerint mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flow-ban lenni". A miniszterelnök kijelentette: Én szeretek a magyar flow-ban lenni! Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell, bármi is legyen az.

Szerinte sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetést máshol is látják-e?

– szögezte le. Mint fogalmazott, egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani.

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: A kommunisták nagy része liberális lett

A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük megtudni annak érdekében, hogy az olyan bonyolult kérdésekre válaszokat tudjunk kapni, mint hogy a ma látott rendszereket, a mai ellenfeleket össze lehet-e vetni korábbi időszakokkal. A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól – fogalmazott a kormányfő.

Majd úgy folytatta: „aztán meglepődik az ember, amikor azt látja, hogy a kommunizmus összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lett". Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy a legfontosabb – mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek a felfogásnak nagy politikai tábora van a nyugati világban.

Ezek után a miniszterelnök úgy fogalmazott: A másik felfogás az emberről, a jobboldali-konzervatív felfogás meg azt mondja, vannak a világban fontosabb dolgok az egyénnél: család, haza, Isten és a vele való kapcsolat.

Orbán Viktor szerint a legizgalmasabb viták a 19. század második felében, a 20. század elején a liberálisok és a konzervatívok között voltak. Az ezt követő évtizedekben sok változás volt, de 1990 után visszatért a világ, ami a totalitárius szellemi irányzatok színre lépése előtt volt. Ez azt jelenti, hogy

a liberálisok és a konzervatívok fognak egymással szemben állni, a nagy viták közöttük fognak zajlani.

Globális kérdésekről is beszélt Orbán Viktor kormányfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hegemón helyzetben a liberálisok

A liberálisok hamar felismerték azt, hogy 1990 után a hagyományos felosztásának mindjárt vége van, s erre kezdtek berendezkedni. A konzervatívok azonban későn ébredtek fel, így nagyjából egy tízéves lemaradásban vannak. Mire ők nemzetközileg már megszervezték magukat s beszivárogtak az egyetemekre, alapítványokba és a médiába, a konzervatívok csak akkor kezdtek vakarózni – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint

Meglátása szerint azért nincs nemzetközileg megszervezett versenyképes konzervatív erőtér, mert az ellenfél tízéves előnyét nagyon jól használja fel. Mi pedig nem vagyunk elég kitartóak, nem teszünk bele elég munkát, így lassan dolgozzuk fel a hátrányt.

Az pedig, hogy hazánkban a jobboldal van fölényben, túl azon, hogy mi megszerveztük magunkat, a baloldal gyengeségének is „köszönhető". Nagy szerencsénk volt a riválisainkkal. Visszafizette a Jóisten azt a 40 évet, amit elvettek tőlünk – fogalmazott a miniszterelnök.

Az angolszászok szerint morálisan mindig nekik van igazuk, másnak nem lehet

A kormányfő kifejtette: az angolszászok a legjobb példái annak, hogy nemcsak képviselik az érdekeiket, hanem azt is állítják, hogy minden kérdésben ők képviselik a morális felsőbbséget, morálisan mindig nekik van igazuk, ami ennél fogva másnak nem lehet. Sőt utóbbiak ennél fogva rossz emberek is – tette hozzá.

Az ukrán háború esetében is megfogalmazták a "morálisan helyes" álláspontot – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott, ez az angolszász politikai kultúra a mai napig jelen van, és ékes példája a „jóemberkedés".

A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell!

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a '68-asok kiadták azt a jelszót, hogy menetelés az intézményekbe, és elfoglalták azokat az intézményeket, ahol a gondolatokat formálják. Szerinte a konzervatívok ekkor még nem tudták, hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek. Meg kell érteni a baloldali stratégiát – mutatott rá a miniszterelnök, hangsúlyozva: a '68-asok elfoglalták az intézményeket, és a mai napig ők vannak hatalmon sok országban.

Orbán Viktor felidézte: amikor a Fidesz 2002-ben kikapott az országgyűlési választáson, akkor sokan arra figyelmeztették, hogy „1998 és 2002 között kormányon voltunk, de hatalmon nem". Hangsúlyozta: a hatalom továbbra is a baloldal kezében volt, mert történelmileg ők uralták a gondolatformálás fő intézményeit, például a médiát. A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell, és harcolni, hogy ne fosszák ki az országot – jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Nekünk az a célunk, hogy a jobboldali erők ne a baloldallal működjenek együtt Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: A magyar jobboldal is színes világ, mégis együtt kell működnie

Orbán Viktor mindig abban reménykedett, hogy sikerül megszorongatni az európai birodalomépítési erőket egy-egy EP-választáson. Az Európai Néppárt nem teljesítette ezt a küldetését - tette hozzá. Az EPP folyamatosan együttműködik a baloldali erőkkel és átveszi a témáit. Nekünk az a célunk, hogy a jobboldali erők ne a baloldallal működjenek együtt, a jobboldalnak együtt kell működnie - tette hozzá. A magyar jobboldal is színes világ, mégis együtt kell működnie - fogalmazott a kormányfő. Ha csak azt nézzük, hogy a nyugati sajtó megdicsérjen minket, akkor rossz pályán vagyunk - tette hozzá. Nincsen meg a jobboldali egység Európában - fogalmazott a kormányfő.

A kormányfő szerint most a legnagyobb az esélye annak, hogy jobboldali európai parlamenti többség legyen, de ehhez egységre van szükség. Orbán Viktor szerint Európába bele van építve a nemzetállami és birodalmi koncepció. A magyar nemzeti érdek, hogy csak a szuverén Európában érvényesíthetjük a legjobban az érdekeinket. A baloldal a birodalmi típusú gondolkodás mellett áll - tette hozzá.

Ha nem tudjuk megvédeni magunkat a birodalmi gondolattal szemben az európai intézmények világában, akkor létrejön egy Európai Egyesült Államok, és abban nem járhatunk jól.

Orbán Viktor: Ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat

Eddig sok százezren haltak meg a háborúban, és ezt meg kell állítani - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapok része lett a háborúról való okoskodás, borzalmas dologról beszélünk. Az első hiba az volt európai részről, hogy a háborút globalizáljuk. Az angolszászok kitaláltak egy konstrukciót a háborúban: az ukránok harcolnak és meghalnak, mi pedig ehhez adunk pénzt és fegyvereket - ismertette Orbán.

Egyelőre nincs új stratégia, mert ahhoz katonákat kellene küldeniük a nyugati országoknak, de azt nem akarják.

Van terv

Az én véleményem nem jelenik meg a nyugati fővonalban, mert azt morálisan rossznak tartják - mondta Orbán Viktor. Szerencsére kerülőutakon ugyanezt mondja Trump is, és azt meg is nézik 240 millióan - tette hozzá. Azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag, erős és biztonságos legyen, és erre kell tervnek lennie - ismertette a kormányfő. 2010-ben is volt erre terv, és ma Magyarország biztonságosabb, erősebb és gazdagabb, bár annak mértékéről lehet vitatkozni - mondta Orbán Viktor.

A magyar előrelépésre példaként hozta fel, hogy ma több mint egymillióval többen dolgoznak, mint 13 éve. Nekünk konnektivitás kell, és nem szabad, hogy leválasszanak minket a keleti országokról.

Ezek a magyarság erősségei

Orbán Viktor szerint egy jó látószögre van szükség, hogy jól lássuk a terepet. Meg kell értenünk, hogy milyen lehetőségeket rejt a jövő, de nincs bizonyosság - tette hozzá. Ha nem tudjuk megmondani, hogy a saját nemzeti közösség hogyan és mivel tud előrébb jutni, akkor nincs esély az előrelépéshez.

A magyar nyelv is folyamatosan építkezik, és kreatív gondolkodást igényel, és nem bevett sémákkal dolgozik - tette hozzá. Végül pedig gyors észjárásúak vagyunk, eszesek vagyunk - fogalmazott a kormányfő. Ha ezeket mind összerendezzük, akkor látszik, hogy a magaslesről hogyan fogunk előrébb jutni - ismertette a kormányfő.

A hatalom a közös cselekvés képessége - mondta Orbán Viktor. A politika képes legyen arra, hogy elmagyarázva a helyzetet egy közös cselekvést hozzon létre - fogalmazott a kormányfő.