Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszakkal ellentétben a mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjat. A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. A kormányfő kiemelte, hogy megőrizték a nyugdíjak értékét és eszükbe nem jutott, hogy visszavegyék a 13. havi nyugdíjat, ahogy a baloldal tette amikor kormányon volt.
Vágólapra másolva!

Az első pillantásra azt mondanánk, hogy a költségvetés nem engedheti meg magának a nyugdíj-kiegészítést – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök jelezte, a költségvetést mindig hiányra tervezik, ami abszurd dolog. Akkor leszünk majd egy nagyon erős, stabil és boldog ország, amikor a magyar költségvetés pluszban zárt – jelentette ki.

Mint mondta, a kommunista rendszerben tették tönkre a költségvetést. Nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjat. A Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak – húzta alá Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy

megőrizték a nyugdíjak értékét és eszükbe nem jutott, hogy visszavegyék a 13. havi nyugdíjat, ahogy a baloldal tette amikor kormányon volt.

Orbán Viktor: Nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjat Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Sikerült az infláció elleni fellépés

Az infláció megfékezésének eszközei kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: sokat tanul az ember, amikor nehéz kihívások elé állítja az élet.

A jegybanknak azonban beletörött a bicskája a küzdelembe, de erről nem ő tehet, hiszen csak bicskája van, az infláció meg fává nőtt, amelyhez fejsze kell – mutatott rá. Fejszéje viszont csak a kormánynak van, ezért vette át az infláció kezelését a kormányzat a jegybanktól – fűzte hozzá. Akkor jött az ársapka, a kamatstop, az online árfigyelő rendszer és a többi intézkedés.

Az a cél, hogy 2023 legyen az infláció letörésének éve. Az idei évben tíz százalék alatti lesz az infláció, a következő évben pedig a jegybank szerint 4-6 százalék. De az igazi kérdés valójában az, hogy mikor lehet megindítani a bérek növekedését, s ezzel párhuzamosan a gazdaság növekedését. A kormányfő úgy látja, hogy már szeptemberben biztosan jobban nőttek a bérek, mint az árak. Látott olyan előrejelzéseket is, amelyek azt mondják, hogy idehaza lesz a legnagyobb gazdasági növekedés.

A magyar parlament egyelőre nem áll az ukrán uniós tagság mögött

A miniszterelnök hangsúlyozta, Magyarország másként látta a háborút, mint a nyugati világ többi része. – Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk, míg más országok globalizálni akarják – tette hozzá. Mint mondta, a nyugati világ, ami messze van a háborútól, nem végezte el a józan mérlegeléseket. Folyamatos a veszély, hogy egyre veszélyesebb fegyvereket vetnek be és ezek olyanokat is elérhetnek, akik a béke oldalán állnak.

- szögezte le.

Ukrajna lehetséges EU tagságáról a miniszterelnök elárulta, hogy ehhez minden tagországnak hozzá kell járulnia. Jelezte: nem tapasztalja a magyar parlamentben, hogy Ukrajna tagságát támogassák.

Brüsszel az ukránoknak adta a magyarok pénzét? Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Már Ukrajnában van a magyarok pénze?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Unió elfogyott az ukránoknak adandó pénz ügyében is. Ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor többet kell befizetni, mint amennyit kapunk - tette hozzá.

Egyesek szerint az Unió vegyen fel hitelt, de ez nem egy járható út. Orbán Viktor szerint lehet, már Ukrajnában vannak a Magyarországnak járó pénzek, Brüsszel ebben az ügyben nem beszél világosan.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Brüsszel húzza az időt, és az egész vita abszurd, mert minden vállalást teljesítettünk.

A választás kimenetele az uniós pénzeket is befolyásolja - tette hozzá.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel a migrációt

Orbán Viktor a migrációs paktumról azt mondta, hogy az egy hátralépés.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel ezt az ügyet, mert a migráció veszélyes és súlyos összeütközéseket okoz - mondta a kormányfő. Bűnözés, erőszak, konfliktusok - ezt jelenti a migráció. Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, és ebben politikai egység van itthon - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint csak szigorú ellenőrzéssel lehet fellépni a migráció ellen. Azt kell mondani, hogy nem, és akkor nincsenek emberi tragédiák. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni - tette hozzá. Mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket.