Elképesztő botrány a Várnegyedben: a polgármester állítólag védelmi pénzt kért

Váradiné Naszályi Márta, V. Naszályi Márta, képviselő, polgármester
Budapest, 2020. február 7. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A választások előtt V. Naszályi Márta azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot – mondta az Indexnek adott interjúban Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa. A Budavári Önkormányzat az Index megkeresésére úgy reagált, hogy a baloldali V. Naszályi Márta polgármester nem kért és nem is kapott anyagi támogatást Szamostól.
Vágólapra másolva!

Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa szerint Budapesten a történelmi cukrászdák és vendéglők jellemzően zárva vannak. A cége többek között olyan cukrászdákat üzemeltet, mint a Korona és a Ruszwurm. Utóbbi Budapesten, a Várnegyedben, a Mátyás-templom szomszédságában található, míg az előbbi pár száz méterre van a Karmelita kolostortól. A méltán híres cukrászda vezetője szerint rendszeres napjainkban, hogy elüldöznek történelmi tulajdonosokat csak azért, hogy végül olyanok kapják meg a területeket, akik a helyi budapesti erőkkel megfelelő kapcsolatot ápolnak.

– mondta az Indexnek Szamos Miklós, aki szerint a problémák a most regnáló baloldali V. Naszályi Márta polgármestersége alatt csúcsosodtak ki. A cukrászda tulajdonosa az Indexet azzal kereste meg, hogy

a baloldali polgármester a 2019-es önkormányzati választások előtt arra kérte, hogy pénzzel támogassa a kampányát, cserébe védelmet kapott volna, pont ahogy az szerinte az alvilágban szokott lenni.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bírósági ítélet mondja ki: a cukrászdát ki kell üríteni

– mondta Szamos Miklós. Majd kiemelte:

A KAMPÁNY TÁMOGATÁSA ESETÉN V. NASZÁLYI MÁRTA MEGÍGÉRTE, OLYAN SZERZŐDÉST KÖTNEK, HOGY CSAK TÖBB SZÁZ MILLIÓÉRT LEHET MAJD ELVENNI A CUKRÁSZDÁKAT.

– fogalmazott Szamos Miklós. A cukrászda tulajdonosa szerint a baloldali polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus szerint 20-30 millió forintot kért volna.

A baloldali V. Naszályi Márta 2019. október 13-án megnyerte a választást, ezt követően Szamos Miklóst fél évvel később behívatta az irodájába:

– ismertette Szamos Miklós. A jelenlegi bírósági ítélet szerint:

A KORONÁT ÉS A RUSZWURMOT TELJESEN KI KELL ÜRÍTENI.

– emelte ki Szamos, aki emlékeztetett arra, hogy már 33 éve megvették örökre a használati jogokat, és mindig fizette a bérleti díjat az önkormányzatnak. Jelenleg végrehajtás alatt vannak a területek, ugyanakkor ténylegesen nem történik semmi.

Az államilag védett és műemlékvédelemmel ellátott cukrászda nem az önkormányzat tulajdona – írja az Index.

– összegezte Szamos Miklós.

Szamos Miklós Forrás: Index

Hozzátette:

Az ügyészség már vizsgálja a történetet

Az Index által megismert, tavaly októberben kelt feljelentésben Szamos Miklós így fogalmazott:

Ez a négy pont az alábbi:

  • A szerződés felmondási passzusában ne legyen semmilyen feltétel.
  • Ne legyen semmilyen tulajdonjogi kérdés.
  • A pince bérleti díja 160 ezer forintról 400 ezerre emelkedjen.
  • A cukrászda bérleti díja 1 millió forint legyen.

– mondta Szamos Miklós. Az ügyészségi papírok arra is kitérnek, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt 3-4 hónappal

azt kérdezte, anyagilag támogatnám-e a kampányát, mert ha támogatom, akkor olyan helyzetbe hoz, hogy ne lehessen kitúrni engem a cukrászdából

– majd később így:

– olvasható az ügyészségi feljelentésben.

Ruszwurm cukrászda Forrás: Wikipédia

Az önkormányzat mindent tagad

Az Index megkereste a polgármestert, V. Naszályi Mártát, majd írásban a Budavári Önkormányzatot, a válaszukat változtatás nélkül közölte az Index:

A Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen 3 helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére. Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több százmillió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. V. Naszályi Márta polgármester nem kért, és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.

A történelem része a cukrászda

A Ruszwurm cukrászda a budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós és lányai tulajdona. Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része, amely a korrupciós gyanútól függetlenül veszélybe kerül – írja a lap.