Megkezdődött a szovjet rombológránát állapotának felmérése a XII. kerületben - fotók

HORVÁTH Csaba
Budapest, 2023. október 6. Horváth Csaba tűzszerész alezredes a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát mellett, a hatástalanítás előtt 2023. október 6-án. A hatástalanítás idejére kiürítették és lezárták a környéket, ez több mint négyezer ott lakó embert érint. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Az Origo egy korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel. A Magyar Honvédség tűzszerészei ma délelőtt megkezdték a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában előkerült gránát állapotának felmérését.
Vágólapra másolva!

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta:

Hétfőn földmunkálatok közben találták meg a 203 milliméteres betonromboló gránátot a Kiss János altábornagy utca egyik társasházának kertjében.

Budapest, 2023. október 6. Horváth Csaba tűzszerész alezredes a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát mellett, a hatástalanítás előtt 2023. október 6-án. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A robbanótest biztonságos állapotfelméréséhez, illetve mozgatásához a rendőrség mintegy 250 méter sugarú körben lezárta pénteken a kora reggeli órákban az érintett területet.

A korlátozás több lakóházat és több mint négyezer embert érint. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a lezárás és kiürítés érinti a teljes Beethoven utcát, a Hertelendy utcát, a Kléh István utcát, a Szoboszlai utcát és az Ugocsa utcát.

A lezárás érinti továbbá

  • az Alkotás utca 31-47. közötti épületeket,
  • a Böszörményi út 30-32. szám D. épületet,
  • a Böszörményi út 16-28.,
  • a Brassai Sámuel utca 3-5.,
  • a Dolgos utca. 1-19.,
  • a Királyhágó utca 10-18.,
  • a Kiss János altábornagy utca 22-42. és 19-39.,
  • a Márvány utca 36-50. és 27-29.,
  • a Nagy Jenő utca 2-6.,
  • valamint a Tartsay Vilmos utca 14-30. és 1-21c.

közötti ingatlanokat.

Budapest, 2023. október 6. A hatástalanítás idejére kiürítették és lezárták a környéket, ez több mint négyezer ott lakó embert érint. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A lezárások a közösségi közlekedést is érintik: a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint reggel 7 órától 13 óráig a 210-es és az e210-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca M felé.

A 210-es és az e210-es autóbusz a Böszörményi út-Jagelló út-Csörsz utca-Alkotás utca-Márvány utca útvonalon közlekedik és megáll az 59-es villamos Kiss János altábornagy utca megállójában, továbbá a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

Terelve közlekedik a 105-ös autóbusz is, nem érinti a Kiss János altábornagy utca, a Nagy Jenő utca, a Márvány utca és a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca felé. A 105-ös autóbusz a Csörsz utca-Alkotás utca-Márvány utca útvonalon közlekedik és megáll a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

A XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát a hatástalanítás előtt 2023. október 6-án. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A hatástalanítás idejére péntek reggeltől a hegyvidéki önkormányzat befogadási helyet hozott létre a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal alagsori nagy tárgyalótermében (Böszörményi út 23-25.).