Tovább folytatódott a történelmi hadgyakorlat, ejtőernyős ugrásokat hajtottak végre

felhős FOTÓ FOTÓTÉMA HADI FELSZERELÉS helikopter IDŐJÁRÁS katonai jármű KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ levegőben repül TÁRGY
Szolnok, 2023. november 10. A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által ezen a napon, 2023. november 10-én közreadott képen Airbus H145M könnyű, többcélú katonai helikopterek indulnak az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatra Szolnokról, az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól Pápára. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Horváth Sztaniszláv
Vágólapra másolva!
Ejtőernyős ugrást hajtottak végre hétfőn a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar, olasz és török katonái a nyíregyházi repülőtéren az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton.
Vágólapra másolva!

Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezetője azt mondta, hogy a többnemzeti harcászati légi deszant úgynevezett "mélységben lévő" objektumot foglalt el, és biztosította a beérkező földi oszlop számára. A parancsnok hozzátette:

A behívott tartalékos erők, valamint a török század biztosította az úgynevezett dobási és érkezési zónát, ahova az olasz ejtőernyősök érkeztek.

Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat Forrás: MTI/Hm Zrínyi Nonprofit Kft. / Honvedelem.Hu/Luka Dániel

Összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz.

Mivel gyakran éjszaka ugranak, a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat.

Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat Forrás: MTI/Hm Zrínyi Nonprofit Kft. / Honvedelem.Hu/Horváth Sztaniszláv

- ismertette a dandártábornok.

Megérkezett öt Gripen vadászgép a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre, amelyek szintén a gyakorlaton vesznek részt.

A konténerbázisra hétfő délelőtt érkeztek meg a kecskeméti vadászgépek, illetve a repülődandár személyi állományát átcsoportosító Airbus A319-es szállítógép is.

Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat Forrás: MTI/Hm Zrínyi Nonprofit Kft. / Honvedelem.Hu/Rácz Tünde

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka elmondta, hogy a foglalkozássorozaton egy nem kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolják, felmérve, hogy milyen feltételek szükségesek a hibamentes üzemeltetéshez.

- mondta az alezredes a honvedelem.hu-nak.