A magyarországi Soros-szervezet igazgatójának testvérét tartóztathatták le

Soros György
Soros György
Vágólapra másolva!
A Mandiner úgy tudja, hogy Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik jelenleg büntetőeljárás.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lecsapott egy hatalmas méreteket öltő számlagyár működtetőjére, egy praxisától eltiltott ügyvédre. A pénzügyőr nyomozók akciójáról videó készült, amelyet tegnap a hatóság nyilvánosságra is hozott.

A Mandiner egyik olvasója szerint a felvételen szereplő ügyvéd nem más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Mint ismert, az Amnesty a Soros-birodalom egyik kedvence, évente százmilliókat kapnak a tevékenyégükre.

Ezt a feltételezést támaszthatja alá, hogy a NAV közleménye szerint az ügyben letartóztatott férfi 37 éves és Vig Mór is 1986-ban született. (Erről egy rövid internetes kutakodással bárki meggyőződhet.) De, ami még ennél is beszédesebb, hogy az ügyvédi kamara nyilvántartásában Vig Mór neve mellett az a bejegyzés szerepel, hogy státusza törölt, ügyvédi igazolványa érvénytelen.

A lap egyelőre nem tudta elérni Vig Dávidot, így nem tudtuk tőle megkérdezni, hogy a szóban forgó férfi valóban az ő testvére-e.

Mit lehet tudni a számlagyárról?

A számagyárról eddig mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

A pénzügyőr nyomozók két kábítószer- és pénzkereső szolgálati kutya segítségével 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt.

A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

A nyomozóhatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen.

A bíróság a feltárt körülményeket megvizsgálva a letartóztatása mellett döntött. Amint azt fent már említettük akciókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerda délután tett közzé a rajtaütésekről egy hosszabb videót nyilvánosságra hozott a közösségi médiában.

A felvételen az látszik, ahogy a NAV emberei három lakásnál, családi háznál jelennek meg, és adott esetben hangosbeszélőn szólítják fel az ott lakókat, hogy fegyvertelenül jöjjenek elő. A videó tanúsága szerint az akció során rengeteg bankjegy került elő.

Az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a pénzt a NAV-osok: az egyik ülésrészen húszezresek sorakoznak, a másikon tízezeresek ugyanígy, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg.

Telefonok, adathordozók, számítógépek, iratkupacok úgyszintén láthatók a felvételen, ahogy járművek is, egyebek közt egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak a NAV emberei. Végül egy magasabb férfit autóba ültetnek a nyomozók.