Elképesztő: Donáth Anna Magyarország megbüntetését kéri Brüsszeltől

Donáth Anna Júlia, Momentum
Budapest, 2019. május 21. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjelöltje. Az Európai Unió tagállamaiban 2019. május 23. és 26. között európai parlamenti választásokat tartanak. Magyarországon május 26-án lesz a szavazás. MTI/Momentum
Vágólapra másolva!
Donáth Anna arra kéri az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ha az Országgyűlés megszavazza a szuverenitásvédelmi törvényt - írja a Magyar Nemzet. Nem ez az első eset, hogy a Momentum politikusa a magyar kormány ellen kilincsel Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Brüsszelhez fordult segítségért Magyarország ellen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Mint azt a politikus egy minapi Facebook-posztban kifejtette:

arra kéri az Európai Bizottságot, hogy olvassa át a szuverenitásvédelmi törvényt, a jogszabály elfogadása esetén pedig „a bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást, és követelje meg a magyar kormánytól az uniós jog betartását".

Bejegyzésében a Momentum politikusa megfélemlítési törvényként utal a jogszabálytervezetre, és sok más mellett lopakodó zsarnokságot, valamint civilek elleni támadást emleget.

Rengeteg pénzzel támogatta már őket Brüsszel

A civil kifejezés hangoztatása akár sikert is hozhat neki. A Magyar Nemzet szerint elég csak felidézni, hogy

Brüsszel korábban 1,4 milliárd forintot küldött hazai kormányellenes, lényegében álcivil szervezeteknek, az akció értelmi szerzője pedig nem más volt, mint maga Donáth Anna.

Donáth Anna Forrás: MTI/Momentum

A szóban forgó összeget az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorcium nyerte el, amelynek további tagja még az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány–Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete. Nem mellékes, hogy az Ökotárs Alapítvány vezetője 2021-ben egy kormányellenes megmozduláson felszólalt, és Móra Veronika azt hangoztatta, hogy ki kell állni a Stop, Soros! törvényjavaslattal érintett szervezetek mellett. A többi említett szervezet is rendszeres résztvevője az ellenzéki rendezvényeknek.

Donáth Anna és Gelencsér Ferenc Momentum elnök Forrás: Facebook

A Momentum "használja" a civileket

Donáth Anna 2023 tavaszán a Magyar Hangnak nyilatkozott a Momentum és a civil szervezetek közötti kapcsolatokról, amely alapján az a kép rajzolódik ki, hogy a politikus korántsem önzetlenül igyekszik forrást biztosítani a kormányellenes civileknek. Donáth arról beszélt, hogy

„érdekes dolog, hogy mikor hogyan használjuk a civileket" a politikában.