Saját fürdőkádjában halt meg egy férfi Gellénházán

férfi kéz, fürdőszoba, homály, halál
Vágólapra másolva!
Pénteken este a mentősök riasztották a katasztrófavédőket amiatt, mert a Zala vármegyei Gellénházán egy fürdőkádban fekvő, magatehetetlen, középkorú férfi ellátása közben bejelzett a mentősök szén-monoxid-mérő készüléke.
Vágólapra másolva!

Egy Új utcai családi ház 7 négyzetméteres fürdőszobájában történt a tragédia.

A tűzoltók rekonstruálták az esetet, és közben folyamatosan emelkedő szén-monoxidot-szintet mértek.

Azért keletkezett a fürdőszobában szén-monoxid, mert jól szigetelő, zárt nyílászárók mellett üzemelt egy olyan nyílt égésterű vízmelegítő, amelyet évek óta nem ellenőriztettek.

Ráadásul a helyszínen nem volt szén-monoxid-érzékelő.

szén-monoxid mérgezés okozta egy férfi halálát a fürdőszobájában (illusztráció) Forrás: pixabay.com

"A szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz. Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni.

Nem elég néha kinyitni az ablakot.

Érdemes ezek mellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni" - fogalmazott Origónak küldött közleményében Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.