Kapott-e kedvezményes jegyeket a Gyurcsány-párti kultúrfelelős, a nemi szervét mutogató Gréczy Zsolt a Katona József Színházba?

Hajdu László; Farkas Ferenc; Gy. Németh Erzsébet; Gyurcsány Ferenc; Élő Norbert; Gréczy Zsolt; Horváth Gyula csoportkép FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZEMÉLY Budapest, 2014. október 10.
Gyurcsány Ferenc, a Demokrati
Budapest, 2014. október 10. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b2) beszél, mögötte a párt budapesti polgármesterjelöltjei, Élő Norbert (b2), Gy. Németh Erzsébet (b4), Horváth Gyula (j3), Hajdu László (j2) és Farkas Ferenc (j), balról Gréczy Zsolt, a párt szóvivője a DK önkormányzati kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Best Western Hotel Hungariában 2014. október 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Megkérdeztük Gyurcsány Ferenc bizalmasát, a Demokratikus Koalíció politikusát, Márki-Zay Péter kultúrfelelősét, Gréczy Zsoltot, hogy mi a véleménye a Gyurcsány-pártnak 30%-os színházjegy-kedvezményről. Gréczy nem hajlandó válaszolni, így azt sem tudhattuk meg, vásárolt-e a Katona József Színház kedvezményes belépőiből.
Vágólapra másolva!

„Legyen a kultúra mindannyiunké!" – ezzel kommentálta tavaly Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt, hogy személyesen Gréczy Zsoltot, a Demokratikus Koalíció korábbi szóvivőjét nevezte ki a kultúra területéért felelős politikusnak. Márki-Zay akkori, hangzatos kijelentése különös mellékzöngét kap annak fényében, hogy

a Katona József Színház nem „mindannyiunknak", hanem a DK párttagjainak adott 30%-os kedvezménnyel színházjegyeket november utolsó napjaiban.

Az Origo a nap folyamán a DK sajtóirodáján keresztül megkereste Gréczy Zsolt „kultúrpolitikust" is az üggyel kapcsolatban, azt tudakolva: mi a véleménye a példátlan akcióról, illetve hogy vásárolt-e kedvezményes jegyet a Katona József Színházba.

Gyurcsány Ferenc DK-főnök egykori szóvívője hátát lapogatva mond beszédet Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A politikus nem válaszolt megkeresésünkre, így az sem derült ki, hogy egyike volt-e annak a közel 30 DK-snak, aki kedvezményes áron jutott be a színház előadásaira az elmúlt napokban.

Mint ismeretes: Gréczy Zsolt azok után lett a baloldali kampánytömörülés kultúrharcosa, hogy kiderült: saját nemi szervéről készült fotókkal zaklatott egy nőt. A botrányos eset után Gyurcsány ex-szóvivője kénytelen volt visszavonulni egy időre, ám azóta úgy tűnik, pártja megbocsátott neki.

A botrányos színházi ügy nyomán megszólalt a színházi élet több vezetője, képviselője is, sőt: Baranyi Krisztina, a DK támogatásával polgármesterré választott politikus is megdöbbenésének adott hangot szerdán, a felelős megnevezését követelve.

A Katona József Színház botrányos esetét Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója „megengedhetetlennek" nevezte, úgy véli, hasonló kedvezményeket egy felelős színház inkább nehézséggel élő társadalmi csoportoknak ajánlhat fel.

Lapunk kérdésére Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója azt nyilatkozta: szerinte ami történt, az a színházak világában példátlan. „...a színházba eszembe sem jut bevinni a politikát, és ezt elvárom az összes kollégámtól.

Az Origo szerdán megkereste kérdéseivel a Katona József Színházat is. Érdeklődtünk a kedvezmény hátteréről, a történtek miatt indult belső vizsgálatról és annak eredményéről, valamit arról is: Máté Gábor igazgató hibásnak érzi-e magát a történtek miatt, vagy fontolgatja-e a lemondását. Ahogy Gréczy Zsolt, úgy a közpénzből fenntartott, ám pártszimpátia alapján jelentős kedvezményeket osztogató intézmény sem válaszolt a kérdéseinkre.

Máté Gábort, a színház igazgatóját is elérte az Origo, ám ő arra hivatkozott, hogy már mindent megírt a Magyar Nemzetnek. Ami hazugság:

nem írt meg mindent, arra a kérdésre főleg nem válaszolt, hogy nem találja-e aggályosnak, hogy egy politikai pártnak (egyetlen pártnak, éppen a fenntartó vezető pártjának) ilyen kedvezményt ad.