Lehetetlen állapotok: fűtés és áram nélkül élnek a lakók több baloldali budapesti ingatlanban

bérlakás, Szigony utca, baloldal, Budapest
Rádai Dániel alpolgármester szerint 2021-re tervezte az önkormányzat a ház bontásának befejezését, ami azóta sem történt meg.
Vágólapra másolva!
Fűtés és áram nélkül élnek a lakók pestszentlőrinci és józsefvárosi ingatlanokban, mert a baloldali vezetésű önkormányzatok képtelenek megfelelő cserelakást biztosítani a nehéz sorsú embereknek - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint a XVIII. kerületben egy megcsúszott határidejű rehabilitáció okozza a kapkodást, míg Józsefvárosban egy bontásra ítélt bérház lakói várják, hogy az élhetetlen otthonaikat elhagyhassák.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint

egy kisgyermekes család didereg egy XVIII. kerületi önkormányzati bérleményben, mert a baloldali vezetésű önkormányzat olyan ideiglenes cserelakást biztosított nekik, ahol elromlottak a radiátorok.

Még a korábbi ciklusban, a fideszes városvezetés alatt nyert forrást a XVIII. kerületi önkormányzat a Fáy utca és környéke integrált szociális rehabilitációjára, ahol önkormányzati lakásokat állítanak helyre. Többek között gépészeti felújítások, szigetelés, nyílászárók cseréje szerepel a projektben. Hozzáteszik:

a városrehabilitációs pályázaton nyert összeget a kormány kiegészítette 450 millió forinttal, így összesen mintegy kétmilliárd forintos beruházást hajthat végre a Szaniszló Sándor (DK) által vezetett önkormányzat, ha nem csúsznak ki a közeli határidőből.

Nem érdekelte őket a határidő

tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő.

Borzasztó állapotok kívül-belül a Szigony utca 39. szám alatt Forrás: olvasói fotó/Metropol

Mint elmondta, Szaniszlóék úgy írták ki a közbeszerzést, hogy a lakók a munkálatok közben bent maradhatnak az épületben, majd idővel rájöttek, hogy ez így nem egészséges. A baloldali önkormányzat a felújítás megkezdésekor ezért septiben összecsomagoltatta a lakókat, akiknek heteken belül el kellett hagyniuk az otthonaikat, majd másik önkormányzati bérleménybe költöztették őket.

Kiderült azonban, hogy itt van olyan lakás, ahol nem működik a fűtési rendszer.

Fűtés és áram nélkül a hideg lakásokban

– hívta fel a figyelmet a képviselő, aki hozzátette: a vagyonkezelő utána sem nézett, milyen ingatlanba költöztetik át a családot.

A Havanna utca 29. szám alatti ingatlan ugyan egy olyan panelházban található, ahol működik a távfűtés, csakhogy a lakásban elromlottak a radiátorok.

A távfűtés egykörös rendszer, azaz fűtési időszakban nem lehet hozzányúlni, jelenlegi formájában javíthatatlan. Így a család, két kisgyermekkel, novemberben egy szigeteletlen, fűtés nélküli lakásban él. Egy másik családnál pedig elvitte az áramszolgáltató a villanyórát, mert az önkormányzat nem kötött szerződést a szolgáltatóval. Holott lett volna olyan lakás, ahol van fűtés és áram, ez a nemtörődömségről szól. Az önkormányzatot nyilván semmi más sem vezérli, minthogy túlessenek ezen a projekten – húzta alá a fideszes képviselő, aki kiállt a családok mellett és beadványokat írt az önkormányzatnak.

Rádai Dániel alpolgármester szerint 2021-re tervezte az önkormányzat a ház bontásának befejezését, ami azóta sem történt meg Forrás: Metropol

Az utóbbi család helyzete ezáltal megoldódott egy cserelakás útján, miután három hétig áram nélkül éltek.

A Fidesz képviselője felhívta arra is a figyelmet: Szaniszlóék folyamatosan csökkentik a Fáy utcai beruházás műszaki tartalmait, mást sem csinálnak mint azt hangoztatják, hogy ki van véreztetve a kerület, miközben soha ennyi pénz nem volt a kasszában, mint most. A 2024-es költségvetésben foglalt pénzmaradvány, azaz a fel nem használt összeg 5,4 milliárd forint lesz. Ebből az elhúzódott beruházás többletköltségeit könnyedén pótolhatnák, de nem teszik.

– hangsúlyozta Kádár Tibor.

Életveszély a Szigony utcában

Eközben Józsefvárosban lehetetlen állapotok alakultak ki a Szigony utcában. Az előző fideszes városvezetés már egyszer elkezdte bontani az életveszélyessé vált Szigony utcai bérház tűzfalát, de a munkálatok abbamaradtak, a választás közbeszólt. Az új vezetőség pedig csak 2021-ben vette fel a fonalat, abban az évben tervezték a bontást is, de ez azóta is elmaradt – írta meg a Metropol. Mint megjegyezték:

a lakhatásra alkalmatlan horrorház bérlői az önkormányzati cserelakásokat már 2021-ben kiválaszthatták, de még mindig az életveszélyes épületben élnek.

A bérházban a kapucsengő sem működik, a kaput zárni nem lehet. A ránézésre is katasztrofális állapotban lévő épületben még hat-hét lakásban élnek, annak ellenére, hogy életveszélyes állapotok uralkodnak. A lépcsőház már az 1970-es évek óta alá van dúcolva.

A kémény beomlott, a bérlőknek fűtésük sincs, ezért kisegítő villanyradiátorokat kaptak az önkormányzattól, de csak a szobákhoz.

Pikó András baloldali polgármester önkormányzata pedig igencsak lassan működik. Az elmúlt két évben annyi haladás volt az ügyben, hogy cserelakást vagy pénzt kínáltak a bérlőknek, akik a bizonytalanság miatt a lakás mellett döntöttek, és ki is választották azt.

Átverés a bérlakás program

Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP helyi frakciójának vezetője elmondta: az életveszély-elhárítás az önkormányzat egyik elemi feladata.

Pikó András polgármestert nem érdekli a kerületben élők helyzete Forrás: YouTube

A baloldali vezetésű önkormányzat folyamatosan csak hitegeti a kerületben élő rászorulókat azzal, hogy bérlakáshoz juttatja őket, és javít a körülményeiken, pedig a kampányában nem ezt ígérte.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője hozzátette: az ígéretekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg, bérlakások sem épültek a kerületben, és a felújítások mértéke is elenyésző. Az a narratíva, miszerint azért nem költenek társas házi felújításokra, mert inkább a bérlakásokra fordítják a pénzt, az nyomon követhetően megdőlt.