A nemzeti konzultáció politikai egységet teremt, és erőt biztosít a brüsszeli vitákban

Nemzeti konzultáció, 2022.10.14., európai uniós szankció, Budapest, posta, kézbesítés
Budapest, 2022. október 14. Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor 2005-ben hirdette meg azt a politikai vezérelvet, amely két választás között is lehetőséget biztosít a választópolgárok aktív csoportjainak véleményformálására a magyarok előtt álló kritikus kérdésekben. A nemzeti konzultáció azóta valódi hungarikummá nőtte ki magát, írja elemzésében az Alapjogokért Központ, amely az egyes kormányzati intézkedések legitimációját növeli, sőt, egyetértési pontokat is képes generálni. A soron következő, tizenharmadik egyeztetés lehet az utóbbi évek legfontosabb véleménynyilvánítási lehetősége, hiszen a magyar emberek többek között arról is kifejthetik az álláspontjukat, hogy Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést, a kamatstopot vagy az extraprofitadót.
Vágólapra másolva!

Az eddigi konzultációk során a magyar emberek támogatásukról biztosították a kormányzatot egyebek mellett olyan fontos kérdésekben, mint hazánk új alaptörvényének megalkotása, a bevándorlás és terrorizmus kérdésének kezelése, valamint a családvédelem. Ezzel a magyarok nem csupán a belpolitika szereplői felé fogalmazták meg igényeiket, hanem az európai és a nemzetközi politikai tér felé is jelezték, hogy az ország jövőjét érintő legfajsúlyosabb ügyek tekintetében milyen döntést várnak el Magyarország képviselőitől.

Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az előttünk álló egyeztetés – ahogyan azt már korábban többször is láttuk – ismét a kormány legitimációját erősítheti meg a brüsszeli vitákban. A tét igen nagy: olyan kérdések fekszenek az uniós tárgyalóasztalon, mint a migráció és a vele kéz a kézben járó terrorizmus ügye, a háború, illetve az abból következő gazdasági válságra adott nemzeti válaszok, köztük a rezsicsökkentés, a százezrek életét megkönnyítő kamatstopok, valamint a bankok extraprofit adója. És mialatt a kormány a magyar emberek érdekeit képviseli Brüsszelben, az ellenzék rendre bojkottálni próbálja ezeknek a fontos nemzeti kérdéseknek a megvitatását, amelyek a politikai egység megteremtését célozzák.

Az Alapjogokért Központ bővebb elemzését ide kattintva olvashatják el.