Kicsoda Tordai Csaba, Karácsony mikroadomány-botrányának feltételezett kulcsfigurája?

Tordai Csaba
Vágólapra másolva!
Míg Tordai Csaba a 2010 előtti években a Gyurcsány–Bajnai korszak meghatározó embereként tevékenykedett, az elmúlt évtizedben a Soros-hálózattal épített ki szoros köteléket. A Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése kapcsán a hatóságok célkeresztjébe került ügyvéd rendszeres vendége volt a spekuláns által támogatott jogvédő szervezetek rendezvényeinek, Brüsszelben lobbizott a magyar érdekek ellen, de részt vett a kormányellenes Átlátszó portál megalapításában is, amelynek társtulajdonosa is volt.
Vágólapra másolva!

Tordai Csaba a Soros-szervezetek világában is meglehetősen otthonosan mozog. Amellett, hogy társalapítóként jegyzi a Soros György által finanszírozott Átlátszó.hu-t, 2011 és 2017 között felügyelőbizottsági tag volt a portál mögött álló Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben, 2014 és 2019 között pedig társtulajdonos is volt az „oknyomozó" portálnál.

Tulajdonrészétől csak akkor vált meg, amikor elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester felkérését a jogi főtanácsadói pozícióra. Viszont az Átlátszó impresszuma szerint Tordai a mai napig a portál jogásza. - írja a Magyar Nemzet vasárnapi cikkében.

Tagja a hazai Soros-elitnek

A rendszeresen kormányellenes tartalmakkal jelentkező híroldal hazai partnerei között egy sor olyan szervezet található, amelyeket a Soros-hálózat támogatott valamilyen formában az elmúlt években: egyebek mellett a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Political Capital.

Maga az Átlátszó pedig csak a 2021-es évben több mint 17 millió forint támogatáshoz jutott a tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Alapítványok jóvoltából.

Tordai – aki a Gyurcsány- és a Bajnai kormányokban is dolgozott, utóbbiban államtitkárként – Bajnai Gordon egykori miniszterelnökön keresztül is kapcsolódik a tőzsdespekuláns hálózatához.

Tordai Csaba erősen kapcsolódik Soros György hazai hálózatához Forrás: Kontra

Az ügyvéd 2011 és 2015 között például kuratóriumi tagja volt a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítványnak, amelyből az Együtt nevű, 2018-ban megszűnt párt is kinőtt. Az alapítvány néhány év leforgása alatt közel egymilliárd forintnyi támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progresstől.

Bajnai pénzügyminiszterével, Oszkó Péterrel közösen volt tulajdonosa a mára már felszámolt TMC First Tanácsadó Kft.-nek, amely korábban tagja volt az ugyancsak a Bajnaihoz köthető Együtt Mozgalom hátterében megalapított Civil Support Nonprofit Kft.-nek.

Utóbbi a 2012–14-es kampányidőszakban, majd a 2022-es választás előtt volt aktív, a saját célmeghatározásuk szerint a „magyar társadalmi célú szervezetek hatásnövelésén" ügyködtek.

Közös cége volt Bajnai egykori pénzügyminiszterével, Oszkó Péterrel Forrás: kontra.hu

Embereket toborzott a baloldalnak

Ami nagyjából a Soros-féle soft-power gyakorlásával írható le, vagyis álcivil szervezetek hálóján, illetve médiakapcsolataikon keresztül igyekeztek javítani a baloldal győzelmi esélyeit. A Civil Support Nonprofit Kft. honlapján felsorolt együttműködő partnereik között megtalálható Soros egyeteme, a CEU, valamint a tőzsdespekuláns hálózata által az elmúlt években támogatott olyan szervezetek, mint az Artemisszió Alapítvány vagy az Asimov Alapítvány.

Tordai Csaba személyesen is a baloldal ügyének előmozdításán dolgozott a 2022-as választás kampányában: ő vezette a Tiszta Választásokért Alapítványt.

A szervezet a Bajnai Gordon által meghirdetett „20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át" nevű baloldali aktivistatoborzó kezdeményezés oldalának üzemeltetéséért felelt.

Érdekesség, hogy Tordai jogásztársa az Átlátszónál, Sepsi Tibor szakértőként működött az alapítványnál az említett időszakban.

Bajnai Gordonnal is nagyon jó kapcsolatot ápol Tordai Csaba Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Külföldön támadja a magyar államot

Ahogy a Magyar Nemzet megjegyzi, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója visszatérő vendége a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), valamint a tőzsdespekuláns által ugyancsak bőkezűen támogatott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rendezvényeinek, amelyeken a „jogvédők" jellemzően a nemzeti alapon álló magyar kormányzatot ostorozzák a balliberális agenda alapján.

Utóbbi mentén Brüsszelben is erős lobbit folytat Tordai hazánk ellen: az ügyvéd több sikeres alkotmányjogi panaszt és beadványt készített elő a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán.

A Tűzfalcsoport néhány évvel ezelőtti cikke a Soros-hálózat azon ügyvédei között említi Tordai Csabát, akik közérdekű adatigénylésekkel igyekeznek megbénítani magyar kormányzati és a közigazgatási intézményeket és akik rendszeresen járnak el az ezzel kapcsolatos perekben.

Egyre forróbb a helyzet

Ahogy az Origo is beszámolt róla, néhány nappal ezelőtt Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtése kapcsán.

A gyanú szerint Tordai irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet. Bár Karácsony és köre továbbra is azt hangoztatja, hogy mikroadományokból jött össze az 506 millió forint, ezt a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is megcáfolta.

Közlésük szerint nem is fért bele annyi pénz a gyűjtőládákba, mint amekkora összegekről a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor beszélt. Továbbá a begyűjtött pénz java része egymást követő sorszámú, nagy címletű euróbankjegyekből állt, amelyek sokszor még el sem voltak választva egymástól, tehát nem is lehettek forgalomban. Mindennek alapján az OTP is feljelentést tett az ügyben, és Tordai irodája mellett Perjés Gábor törökbálinti otthonában is házkutatást tartottak, ahova a 99 Mozgalmat bejegyezték.