Átadták az Érték vagy! díjazottjainak az elismeréseket a Magyar Zene Házában

Érték vagy, gála, BM, Fülöp Attila, díjátadó
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára - a megváltozott munkaképességű embereket és az őket alkalmazó munkáltatókat díjazó - Érték Vagy! Gálán 2023. december 4-én a Magyar Zene Házában kiemelte, hogy a megváltozott munkaképességűek által betöltött állások nemcsak gazdasági értéket hordoznak, hanem közösségi szolidaritást is.
Vágólapra másolva!
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára - a megváltozott munkaképességű embereket és az őket alkalmazó munkáltatókat díjazó - Érték Vagy! Gálán 2023. december 4-én a Magyar Zene Házában kiemelte, hogy a megváltozott munkaképességűek által betöltött állások nemcsak gazdasági értéket hordoznak, hanem közösségi szolidaritást is.
Vágólapra másolva!

A kormany.hu-ra feltöltött összefoglaló szerint a fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából szervezett Érték Vagy! Gálán bejelentette az államtitkár, hogy

újabb elemmel bővül az Érték vagy! program: elkészült egy album, amely képekben mutatja be az ország különböző helyszínein, különböző munkakörökben dolgozó megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait.

Az albumnak nem a társadalmi érzékenyítés a célja, inkább az információátadás, az ismeretterjesztés, az élethelyzetek bemutatása.

Fülöp Attila elmondta, hogy 2010-ben a megváltozott munkaképességű embereknek csupán 18 százaléka dolgozott, mivel az állam "rossz szocializációt" követett, amely "a segélyek könnyű, de kiszolgáltatott világába sodort sokakat". Az államtitkár kiemelte, hogy

jelenleg majdnem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből és jövedelemből tartja el magát és családját, a foglakoztatási ráta pedig ebben a célcsoportban 50 százalékra nőtt.

A kormány továbbra is azért dolgozik, hogy még több segítséget nyújtson, és még több akadályt hárítson el azon emberek életéből, akiknek a legnagyobb szükségük van erre - hangsúlyozta Fülöp Attila.

Forrás: BM/kormany.hu

A 2023-as év Érték Vagy! díjazottjai az alábbiak:

  • az év befogadó munkáltatója a Szerencsejáték Zrt, az év fejlesztő foglalkoztatója a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény,
  • az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója a KézenFogva Alapítvány,
  • az év rehabilitációs munkáltatója a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület lett,
  • négy munkavállaló pedig Mindennap hős díjat vehetett át.

Mit lehet tudni a programról?

Fülöp Attila a közösségi oldalán írt arról, hogy az Érték Vagy! programot 2020-ban hozták létre a foglalkoztatás, felelősségvállalás és közösségépítés jegyében.

A céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a megváltozott munkaképességgel dolgozók helyzetére.

Minden egyes álláshely, minden egyes munkakör, amelyet megváltozott képességgel bíró - de dolgozni képes és akaró - munkavállaló tölt be, kétszeres értéket hordoz magában: egyrészt gazdasági értéket, hiszen a munkaszerződések üzleti döntésekből születnek; másrészt közösségi szolidaritásvállalást, felelősségvállalást.

2010-ben a megváltozott munkaképességű emberek csupán 18%-a dolgozott. Azaz kevesebb, mint minden ötödik fogyatékossággal, tartós betegséggel élő ember tudta magát és családját bérből és jövedelemből eltartani. Az állam részéről volt egy rossz szocializáció, az ön és közbecsapás minősített esete, mely a segélyek könnyű, de kiszolgáltatott világába sodort sokakat, ahelyett hogy a munkához segítette volna őket.

Ezzel szemben ma már majdnem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből és jövedelemből tartja el magát és családját. A foglalkoztatási ráta ebben a célcsoportban közel 50%-ra nőtt.

Magyarországon az elmúlt évtizedben 1 millió fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Büszkén mondhatjuk, hogy a legnagyobb mértékű – 150%-os bővülés - pont az egyik legnehezebb munkaerő-piaci helyzetben lévő célcsoport, a megváltozott munkaképességűek körében következett be.