Élen a magyar kutyatulajdonosok

Budapest, népliget, kutya, park, 2023. 04. 18., kutyás anyag
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy hány kutyát tartanak az egyes országok népesség arányosan. A kutatás eredményei alapján élen vannak a magyar kutyatulajdonosok, mivel a lakosság 27,57 százalékának van házi kedvencként kutyája. De az élmezőnyben van még Brazília, Ausztrália és Románia is.
Vágólapra másolva!

A kutya köztudottan az ember legjobb barátja. Akinek van kutyája az tudja, hogy mennyi szeretetet képesek adni, hogy hogy tudnak örülni, amikor a gazdájuk hazaért, hogy milyen jókat lehet velük játszani és hogy milyen jól megérzik azt, ha az ember szomorú. Sőt egy tanulmány szerint

a kutyatulajdonosok jobb egészségi állapotnak örvendenek a több fizikai mozgás, az aktív kutyás életmódnak köszönhetően. Tehát a kutyatartásnak számok egészségügyi előnye is van.

A kutyákat világszerte társállatként tekintik és a világ szinte bármely szélességi fokán találunk olyan embert, aki nem tud meglenni a házi kedvence nélkül.

Élen a magyar kutyatulajdonosok egy friss kutatás szerint Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kutya és ember kapcsolata évezredekre nyúlik vissza, ezt bizonyítja a Granadai Egyetem történészeinek tanulmánya, ami 2020 márciusában jelent meg az "Archaeological and Anthropological Sciences" című folyóiratban, miután

egy dél-spanyolországi régészeti lelőhelyen 2000 évre visszamenőleg kistestű kutyák maradványait találták meg.

Az akadémikusok szerint ez azt jelentené, hogy az állatokat már akkoriban is arra használták, hogy az embereket kísérjék tevékenységeik során, kezdetben vadászat közben, mivel nagyon hasonlítottak a farkasokhoz. Később aztán a Római Birodalomban már olyan is előfordult, hogy pusztán élvezetből tartották őket. Sőt, kutyák egyes szokásaik is a régmúltra vezethetők vissza.

Élen a magyar kutyatulajdonosok egy friss kutatás szerint Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világon különböző szokások alakultak ki a kutyatartással kapcsolatban, azonban egy közös, imádják a négylábúikat.

Az Egyesült Államokban mintegy 76 millió kutya él, a kormány pedig az egyes államok vezetőivel együtt nagy összegeket fektet be a négylábúak örökbefogadásának ösztönzésébe, valamint az egészségbiztosítástól kezdve a csak kutyatulajdonosoknak és háziállataiknak fenntartott parkok létrehozásáig segítik a gazdikat. A brazil emberek 50 százaléka fogadott már örökbe kutyát és statisztikai felmérek szerint azok a párok, akiknek nem lehet gyerekük is gyakran döntenek a kutya örökbefogadás mellett. Ugyanez igaz Kínára is.

Élen a magyar kutyatulajdonosok egy friss kutatás szerint Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legújabb nemzetközi felmérés szerint, amely azt vizsgálta, hogy az egyes országokban lakosságarányosan hány kutya van, a magyar kutyagazdik végeztek az első helyen, mivel 27,57 százalékkal.

A magyarok után a brazilok következnek 25,04 százalékkal, a bronzérmesek az ausztrálok lettek 23,83 százalékkal, a románok pedig a negyedik helyet érték el a 21,09 százalékukkal.