Hollik István: Négy érv, hogy miért mondunk nemet Ukrajna EU-csatlakozására

BEDŐ Dávid; HOLLIK István
Tihany, 2023. augusztus 26. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Szép új világ - Milyen lesz a magyar jövő? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Négy érven keresztül Hollik István egy Facebookra feltöltött videóban mutatja be, hogy miért mondanak nemet Ukrajna EU-csatlakozására.
Vágólapra másolva!

– hangsúlyozta első érvként. Hozzátette: Ukrajnában lábbal tapossák a kisebbségi jogokat, amit a magyarok pontosan tudnak.

Második érvként azt vetette fel a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, hogy

az elmúlt két évben Ukrajna több pénzt kapott Brüsszelből, mint Horvátország, Szlovénia és Magyarország összesen az elmúlt hét évben.

De ez a pénz semmit nem változtatott meg, továbbra sincs béke, a harctéren pedig tovább folyik az öldöklés – tette hozzá.

Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én Forrás: MTI/EPA/Maria Senovilla

Ha Ukrajna belép az Európai Unióba, szinte biztos, hogy minden ország nettó befizetővé válik.

– emelte ki Hollik István harmadik érvként. Hozzátette: Ukrajna legalább száznyolcvanhat milliárd euróra számíthatna a csatlakozás után. Brüsszel arról nem akar beszélni, hogy ezt a pénzt a tagállamoknak kéne összeraknia.

Magyarország 1994-ben nyújtotta be a csatlakozási kérelmét és az országnak tíz évig tartott, hogy az Unió tagjává válhasson. A többi tagállam is hasonló utat járt be, a csatlakozás mindenhol legalább 6-8 évet vett igénybe.

– hangsúlyozta utolsó érveként.

A Fidesz–KDNP álláspontja világos, ezért nyújtottak be egy erről szóló határozati javaslatot, hogy jövő héten az Országgyűlés is tárgyaljon erről a kérdésről

– mondta.

– emelte ki.

Fel kell hívni Brüsszel figyelmét arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának erőltetése helyett inkább koncentráljon a fegyverszünet és a béketárgyalások előmozdítására!

– mondta.