Ukrajna EU-csatlakozása drasztikus változásokkal járna a magyar mezőgazdaságra nézve

koronavírus vírus járvány magyar nemzeti bank mnb 2020 koronavírus járvány budapesten EU zászló Európai Unió zászló
2020 koronavírus járvány budapesten
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint Ukrajna uniós tagságával az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve bizonyosan drasztikus változások következnének be, hiszen az EU területének mintegy egyharmadával megegyező mezőgazdasági területtel bíró Ukrajna belépése az unióba alapvetően borítaná fel a mostani támogatási és élelmiszerbiztonsági rendszert.
Vágólapra másolva!

Győrffy Balázs az MTI-nek pénteken nyilatkozva kijelentette:

Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Forrás: NAK

A kamara elnöke úgy vélekedett, hogy Ukrajna nem is tudna megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeknek az uniós gazdáknak és élelmiszerelőállítóknak meg kell felelniük.

Győrffy Balázs nemtetszését fogalmazta meg arra az esetre, ha Ukrajna úgy lehetne uniós tag, hogy nem kell megfelelnie minden előírásnak, és nem kell betartania azokat a jogszabályokat, amelyeket az uniós gazdáktól elvárnak.

- jelezte.

A kép illusztráció. Fotó: Polyák Attila - Origo

A NAK elnöke szerint az a felvetés, hogy Ukrajnát egyszerűsített formában vegye fel az EU,

méltatlan azokkal az országokkal szemben, akik évek vagy akár évtizedek óta igyekeznek megfelelni az unió által megkövetelt szigorú követelményeknek.

A balkáni térségre utalva emlékeztetett: ezek az országok komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy képesek legyenek megvalósítani az uniótól kapott feladatokat. Egyúttal rámutatott: míg utóbbiaknál indokolatlanul elhúzzák a bővítéshez kapcsolódó tárgyalási időszakot, addig Ukrajna számára teljesen érthetetlenül, felkészületlenül kínálnak tagságot.

Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Fotó: Polyák Attila - Origo

- jelentette ki a NAK elnöke.

Mi ezt határozottan elutasítjuk, és arra kérjük a kormányt és a kormányon keresztül az Európai Unió vezetőit, hogy ne ilyen formában akarják Ukrajnát az Európai Unióba beléptetni - jelentette ki Győrffy Balázs.

Ukrajna készüljön föl az uniós tagságra úgy, ahogy eddig minden tagjelölt ország megtette, és ha ezt teljesítette, akkor van miről beszélgetni.

Pillanatnyilag ezt még témafelvetésnek sem tudjuk komolyan venni - mondta a NAK elnöke.