Horrorbaleset az M1-es autópályán

M1, autópálya, baleset, 26-os kilométer, személyautók, kamion, ütközés, kigyulladt autók, karambol, 2023. 03. 11. Pest vármegye határa, Mány, Bicske, Zsámbék
Herceghalom, 2023. március 11. Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb magyarországi tömegbalesetében a rendőrség az okok feltárásán dolgozik. Kilenc hónap telt el, eredmény egyelőre nincs.
Vágólapra másolva!

Kilenc hónappal ezelőtt soha nem látott közlekedési baleset következett be a M1-es autópályán Herceghalomnál, a 26-os kilométer-szelvénynél, a fővárosból kifelé vezető oldalon.

Összesen

  • 5 kamion és
  • 37 autó ütközött,
  • közülük 19 jármű kiégett,
  • 39 ember pedig megsérült.

A helyszínre 4 helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba.

Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

Egy ember holtteste a roncsok eltávolítása közben került elő, sajnálatosan tehát halálos áldozata is volt a tömegszerencsétlenségnek.

A pályaszakasz üzemeltetője, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. azt közölte, hogy a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok. Ezt egyébként számtalan videófelvétel is alátámasztja.

Az ütközések és az ennek nyomán kialakult tűz erejét jól mutatja, hogy a baleset helyszínén olyan mértékben sérült az útburkolat, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség.

A sérült burkolatot felmarták, és a helyére új aszfaltot terítettek le.

Bár a baleset háromnegyed évvel ezelőtti, felelősöket azóta sem sikerült megnevezni. Most az Index kérdezte meg a témában az illetékes Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot. Ez a válasz érkezett:

A nyomozás jelenleg is folyik – egyelőre ismeretlen tettes ellen –, a rendőrség továbbra is szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Nem csak a tömegszerencsétlenséghez vezető okok feltárása bizonyul időigényesnek, hiszen az eset a magyar biztosítóknak is talán az eddigi legbonyolultabb ügye lehet.

A kár több mint 360 millió forintra rúg - írja a Világgazdaság.