Miért kapott a botrányigazgató, Máté Gábor több mint 6 millió forintos jutalmat Karácsonyéktól?

Máté Gábor, színész, rendező, 2023
Budapest, 2012. március 5. Máté Gábor színművész, a Katona József Színház igazgatója interjút ad irodájában az MTI újságírójának 2012. március 5-én. A felvétel a Kulturális Szerkesztőség a Katona József Színház - További bemutatók és vendégjátékok az évadban című írásához készült. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Az Origo megkérdezte, de semmilyen választ nem adott a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat arra a kérdésünkre, hogy miért adott 6,3 milliós jutalmat annak a Máté Gábornak, aki 30 százalékos kedvezményt biztosított a Gyurcsány-párt tagjainak a Katona József Színházba. Gyurcsány fővárosi bábja tehát tovább sunnyog a példátlan botrányban. 
Vágólapra másolva!

2023 novemberében újabb, nagyon súlyos botrány robbant ki a Katona József Színház körül, miután kiderült, hogy a baloldali színház 30 százalékos kedvezményt biztosított a Gyurcsány-párt tagjainak. Talán nem kell különösebben részletezni, miért problémás az, ha egy kulturális intézmény párttagoknak kínál akciót.

Ennek ellenére a színház vezetősége, ideértve a korábbi súlyos szexuális zaklatási botrányt éppen a Gyurcsány-párt segítségével megúszó igazgatót, Máté Gábor, úgy csinál, mintha nem történt volna semmi különleges. Azzal védekeznek, hogy nem tudtak a kedvezményről, így az a közönségszervezők hibája. A mosdatásban segítségükre volt a baloldali színházi világ színe-java, akik vagy nem reagáltak a sajtómegkeresésekre, vagy megpróbálták bagatellizálni az ügyet.

A mostani botrány egyik fontos eleme, hogy Máté Gábor 6,3 milliós jutalmat kapott Karácsony Gergelytől. A jutalom annak fényében különösen hat, hogy pár hónapja még azzal plakátolta ki Karácsony Gergely Budapestet, hogy nincsen pénze a fővárosnak.

A Karácsony Gergely vezette fővárosnak a jutalommal kapcsolatban az alábbi kérdést juttattuk el: Milyen indokkal kapott Máté Gábor 6,3 millió forint jutalmat?

Továbbra sem tudjuk, miért kapott 6,3 millió forintos jutalmat Máté Gábor Forrás: MTI/Kallos Bea

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, tehát Karácsonyék tovább sunnyognak a súlyos botrányban.

Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Nagy bajban Máté Gábor: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Mint arról korábban beszámoltunk, a korrupció ezen speciális, színházi formája kapcsán a politikai felelősség kérdése egyértelműen felvetődik: egy önkormányzatnak felelősen kell gazdálkodnia, itt pedig konkrétan az adófizetők pénzéből akarják kiegészíteni a DK-s párttagok jegyárkedvezményét – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A szakértő szerint az ügyben a hűtlen kezelés gyanúja vetődik fel. A Századvég jogi igazgatója azt is kijelentette, hogy az ügy morálisan elfogadhatatlan, az átlagembernél sokkal tehetősebb baloldali politikusoktól pedig arcátlan, hogy elvárják, hogy kedvezményes jegyeket igénybe véve nézhessenek meg színházi előadásokat. Hozzátette: ebből is látszik, hogy ők nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak.