Nem engedné be az országba a magyarok döntő többsége az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket

olaszország, szárazság, mezőgazdaság, vízhiány, meleg
Farmer Achille Crespiatico shows a dry cob of corn due to a severe drought in Spino d'Adda in Spino d'Adda, on July 11, 2022 as Italy is hit by the worst drought in 70 years. - Crespiatico claims that 70% of his corn fields and 100% of his stable meadows are ruined. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyarok döntő többsége, 87 százaléka szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket, és mindössze öt százalék tartja ezt elfogadhatónak – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatási eredményeiből. Emlékeztettek, a magyarok többsége (62 százalék) azzal sem értett egyet, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, és ennek egyik lehetséges oka a génmódosított ukrán mezőgazdasági termékek beengedésével szembeni nagy arányú egyetértés.
Vágólapra másolva!

Politikai hovatartozástól függetlenül többségben vannak azok, akik ellenzik a határok megnyitását az ukrán szállítmányok előtt,

a kormánypártiak (97 százalék) egységes véleményen vannak, de a baloldali szavazók (75 százalék) között is a tiltakozók egyértelmű többsége látható.

A radikális jobboldali Mi Hazánk ellenzéki szavazóinak 84 százaléka szintén elutasítja a határok megnyitását az ukrán génmódosított termékek előtt.

A magyarok nem szeretnék beengedni Magyarországba az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet hozzátette, nincs olyan kiemelt társadalmi csoport nem, kor, végzettség és településtípus alapján, amelyben az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékek Magyarországra engedését a többség támogatná. Még a felsőfokú végzettségűek és a fővárosiak négyötöde (82-82 százalék) is tiltakozik a brüsszeli vezetés javaslata ellen.

Az intézet emlékeztet arra, hogy a magyar kormány 2010 óta a tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben. A konzultáció tizenegy kérdése közül egy az ukrán génmódosított gabona behozatalára vonatkozik, miután az Európai Unió megnyitotta a határokat a génmódosított ukrán gabonaszállítmányok előtt, amely nehéz helyzetbe hozta a kelet-európai országok piacait. Fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok erről, ezért volt a Nézőpont Intézet arra kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek-e vagy sem az ukrán termékek beengedésével.

A szervezet legfrissebb közvélemény-kutatása december 4–6. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.