Orbán Viktor: Minden helyzetben fel kell ismerni, mi a nemzeti érdek

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjed a magyar külpolitika, mint napjainkban - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Külügyi Intézet félévszázados alapítására rendezett hétfői konferencián. Intenzív nyugati kapcsolatok, és dübörgő keleti és déli nyitás, és nem elszigeteltség - mondta a kormányfő. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a Magyar Külügyi Intézet 50 éves születésnapjára rendezett konferencián arról beszélt, hogy a külügyi intézet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül a politikai igazgató segítségével a kormányfő munkáját segíti. A feladatok nem változnak, de másképpen kell ugyanazokat a feladatokat megoldani - közölte a kormányfő.

A hagyományokhoz való visszatérés egy értelmes reflex - tette hozzá. Magyarországot a történelem arra ítéli, hogy maga elé ambiciózusabb célt tűzzön, mint ami méretéből, vagy gazdasági erejéből következne.

mondta a kormányfő.

Önálló külpolitika

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az ember soha nem lehet egyedül elég okos, és ez a külpolitikára fokozottan igaz. A külügyi intézet feladata pedig, hogy segítse a miniszterelnök munkáját.

A kormányfő rámutatott arra, hogy vannak országok amelyek a méretüknél fogva lehetnek nagyvonalúak, és ezek általában nagyhatalmi országok.

Orbán Viktor szerint ezt az ambíciót csak a tartás révén lehet elérni, és nehéz helyzetekben vállalni kell a konfliktust, és így lehet relatív erőfölényt elérni. Magyarország bárcsak 10 milliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint azon országok amelyek nem rendelkeznek jelentős erővel, azoknak radikálisoknak kell lenni, és vízióval kell rendelkezniük.

A korábbi kormányzat a "merjünk kicsik lenni" mentén politizált.

Ha így járunk el, akkor időnként csurranhat-cseppenhet valami, de a húsbavágó kérdésekben mások döntenek majd helyettünk - tette hozzá. A radikalizmus azonban növeli a mozgásteret, mert van miből engedni - ismertette a kormányfő.

A magyar radikalizmus tehát egy szellemi jelenség - tette hozzá.

Így lehet szövetségeket építeni

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Magyarország soha nem vett részt a migránsok technikai elosztásáról szóló vitákban, hanem azzal foglalkozik, hogy a migráció jó-e, vagy nem.

A kormányfő szerint a magyar soft power lényege, hogy a nyílt és egyenes beszéd miatt képesek vagyunk szövetségeket kötni a különféle ügyek mentén.

Évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint napjainkban - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Intenzív nyugati kapcsolatok, és dübörgő keleti és déli nyitás, és nem elszigeteltség - mondta Orbán Viktor.

- húzta alá a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy se az érték, se az érdekalapú külpolitika nem lelkesíti. Szerinte a nemzeti érdek alapú külpolitika egyesíti magában az érték és az érdek alapú külpolitika legjobb részeit.

Orbán Viktor szerint a nemzeti érdek alapú külpolitika folyamatosan rugalmas alkalmazkodást kényszerít ki az azt alkalmazóktól. Pontosan ennek a nemzeti érdek alapú külpolitikának az intellektuális alapjaiban kell segítenie a külügyi intézetnek - tette hozzá.

Nagy felhatalmazás

A magyar kormány rendelkezik a legnagyobb politikai támogatottsággal az EU-ban, és mivel a legutóbbi választáson a külpolitikai témák uralták a kampányt, így a magyar külpolitika rendelkezik a legnagyobb legitimitással - mondta korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Külügyi Intézet 50 éves alapítására rendezett budapesti konferencián hétfőn. A miniszter előadásában felvázolta azt a négy pontot, amiért a magyar szuverén külpolitika sikeres.