Vágólapra másolva!
Komoly külföldi támogatásokat bezsebelő, magukat jogvédőnek nevező Soros-szervezetek egyik bizalmi embere az a Vig Dávid, akinek testvérét a minap tartoztatta le a bíróság. Vig Dávid jelenleg a magyar kormányt állandó tűz alatt tartó Amnesty International Magyarország igazgatója, a testvére, Vig Mór az adóhivatal gyanúja szerint százmilliós számlagyárat üzemeltetett - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön robbant a hírt, hogy az Amnesty International Magyarország vezetőjének,Vig Dávidnak a testvérét rendkívül súlyos bűncselekmény miatt letartóztatták. A lap szerint ugyanis

Vig Mór volt az a pár napja elfogott ügyvéd, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között költségvetési csalással és sok száz milliós számlagyár működtetésével gyanúsított meg.

Az adóhatóság szerdán név említése nélkül számolt be arról, hogy a bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet. A jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. Ezek mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt.

A NAV emberei 33 fővárosi helyszínen kutattak és – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve – dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint nem kis mennyiségben készpénzt foglaltak le. A hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen. Aki több ok miatt sem lehet más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Ezt pedig maga az Amnesty International Magyarország sem cáfolta. A szervezet pénteken a Facebookon jelentetett meg egy közleményt az ügyről, ebben azonban lényegében csupán annyi állt, hogy az Amnesty reményei szerint független és pártatlan eljárás tisztázza majd a körülményeket. E visszafogott megközelítés meglepőnek is nevezhető, a Vig Dávid által irányított Amnesty ugyanis hosszú évek óta vádolja korrupcióval a magyar kormányzatot és fogalmaz meg éles kritikát igazságügyi kérdésekben.

A mostani helyzet persze pikáns: a Soros-hálózat egyik, cégére szerint jogvédő szervezete igazgatójának testvére százmilliós számlagyárat üzemeltetett, a hatóság gyanúja szerint adócsalási céllal.

Ki is az a Vig Dávid?

Életrajza alapján akár a Soros-hálózat magyarországi emberének is lehetne nevezni Vig Dávidot. Az ELTE Kriminológiai Tanszékén tanító Vig 2018. december elseje óta dolgozik igazgatóként a hazai belpolitikába szívesen beleavatkozó Amnesty International Magyarországnál. Vig előtte egy rövid ideg a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját vezette, ám ami ennél jóval izgalmasabb, hogy 2011 és 2016 között Soros György alapítványának, vagyis az Open Society Foundations (OSF) emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában dolgozott.

Dől a pénz az Amnesty-hez

Az OSF-et, Soros György alapítványát nem igazán kell hazánkban bemutatni, ugyanis széles körben támogatja a nyílt társadalom eszmeiségét hirdető és megvalósítani igyekvő liberális szervezeteket és médiumokat. Nem is akármekkora összeggel: egy pár hónappal ezelőtti összegzésből derült ki, hogy az amerikai spekuláns 2016 és 2021 között több mint tízmilliárd forinttal tőkésítette fel a magyarországi hálózatát.

Az elemzés ráadásul arra is rámutatott, hogy a legtöbb pénzt az előválasztási kampány költései kapcsán igencsak ellentmondásokba keveredő Karácsony Gergely vezette főváros kapta. A támogatási lista élén áll még az Amnesty-vezér korábbi munkaadója, a Magyar Helsinki Bizottság kétmillió dollárral, de nem szűkölködött az elmúlt években Vig mostani munkahelye sem, ugyanis a magyarországi Amnesty International évente több száz milliónyi forint adományt kap külföldről.