A baloldal magyarellenes ámokfutásának hátterében a külföldi megrendelőknek tett megfelelési kényszer állhat

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Bajnai beiktatása, beiktatás, 2009
Budapest, 2009. április 14. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök (b) gratulál Bajnai Gordon miniszterelnöknek, miután megszavazta a bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke nemrégiben arról tájékoztatta Bánki Eriket, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökét, hogy nem lehetséges a 2022-es kampánypénzek felhasználására vonatkozó ellenőrzések lezárása a törvény által előírt egyéves határidőn belül. Windisch László ÁSZ-elnök szerint ugyanis a hatpárti baloldali ellenzéki összefogás résztvevőinek elszámolása nem teljeskörű, több körülmény is súlyos visszaélésekre, törvénysértésekre enged következtetni, így további vizsgálatokra van szükség. Bánki Erik az Origónak adott interjúban beszélt az elmúlt 30 év legnagyobb hazai politikai botrányának eddig megismert részleteiről, és kifejtette azt is, mi állhat a baloldali politikusok választópolgárok akaratával szembemenő tevékenysége mögött.
Vágólapra másolva!

Bebizonyosodni látszik, hogy a tavalyi országgyűlési választást megelőző kampány idején több milliárd forintnyi dollár érkezett az Egyesült Államokból hazai baloldali pártokhoz – ami tiltott pártfinanszírozásnak minősülhet. A titkosszolgálat már jó ideje nyomoz, az Állami Számvevőszék pedig nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is bevonta a vizsgálódásba. Súlyosabb a botrány, mint az eddig feltételezhető volt?

Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor a parlamentbe jutott pártok kampányköltségeit vizsgálja. Az erre vonatkozó 2013-as törvény kimondja azt is, hogy a számvevőszéknek egy éve van a vizsgálat lezárására – ez, Windisch László ÁSZ-elnök jelzése szerint most már biztosan nem történik meg.

Ahogy a számvevőszék haladt előre a baloldali pártok különböző számláinak, költéseinek ellenőrzésével, pénzügyi visszaélések és tiltott támogatások gyanújával szembesült.

Az ügy bonyolultsága miatt úgy tűnik, hogy a vizsgálat akár még hónapokig elhúzódhat. Miután az ÁSZ működését a Parlament gazdasági bizottsága felügyeli, felkértem az elnök urat, hogy jöjjön el a bizottság március 27-ei ülésére és tájékoztasson bennünket a körülményekről, a már tudható részletekről és a vizsgálat legfrissebb fejleményekről. Mindez rendkívül fontos, mert

kétségtelenül az elmúlt harminc év legnagyobb pártfinanszírozási-politikai botrányával állunk szemben.

Minden állampolgárnak joga van tudni, hogy az említett tiltott forrásokat milyen módon és kik használták fel – magyarul, hogyan próbálták meg külföldről érdemben befolyásolni a választási eredményeket. Ezen túlmenően egyébként

több gyanús számlát is talált a számvevőszék a vizsgálat során, úgy tűnik, hogy a baloldali pártok hasonló tartalmú szolgáltatásokat és hasonló felületeket rendeltek meg, és a gyanú szerint egy-egy szolgáltatást többször is leszámláztak.

Emiatt az ÁSZ elnöke a NAV elnökéhez fordult, és kérte, hogy az adóhatóság vizsgálja felül ezeket a számlákat, illetve konkrét információkat kértek a baloldali pártok és a kampányban érintett szervezetek számláit vezető bankoktól is a pénzmozgásokra vonatkozóan.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke az Országház Tisza Kálmán termében Forrás: MTI/Soós Lajos

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje először „mikroadományokról" beszélt, amikor a külföldi finanszírozással kapcsolatban – szándékosan vagy véletlenül – nyilatkozott, mára azonban úgy tűnik, hogy valójában mintegy négymilliárd forintnyi dollár vándorolt a magyarországi baloldalhoz és médiájához. Milyen csatornákon keresztül érhetett célba a pénz?

A tavalyi választáson az egyesült baloldal kampányát közös kampánystáb irányította; közösen hozták meg a döntéseket, közös logókat használtak, közös felületeket béreltek, közös rendezvényeket tartottak. Az ÁSZ számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett külföldi „támogatás" a hat baloldali párt – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – választási eredményeit is döntően befolyásolta.

Az a külföldi pénz, ami papíron a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett, valójában a baloldali ellenzéki pártok kampányát támogatta.

Az Állami Számvevőszék nekem írott levelében az is olvasható, hogy ezekből a dollárokból 1,8 milliárd forint a Bajnai Gordon érdekkörébe tartozó DatAdathoz került – ezt a céget használták fel a baloldali pártok kampányának finanszírozására. De jutott a pénzből az Oraculum 2020 Kft.-nek és egy baloldali fakenews-oldalakat üzemeltető cégnek is.

Bajnai Gordon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Mi az, amit ezért a 4 milliárd forintnyi dollárért cserébe elvárhatnak a külföldi finanszírozók a magyarországi baloldaltól?

Több mint harminc éve politizálok, 25 éve vagyok a magyar Országgyűlés képviselője, sok mindent láttam már, de

még sosem szembesültem a magyar választópolgárok akarata ellen olyan mértékű kiállással, mint amit a baloldali pártoktól láthattunk az elmúlt időszakban.

Legyen szó az ukrán-orosz háború kapcsán a baloldal által támogatott fegyverszállításokról, a magyar katonák harctérre küldéséről, vagy akár a Magyarországnak járó, európai uniós pénzek felfüggesztésére tett javaslatokról. Továbbmegyek: az ellenzék nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj visszaadását, a családtámogatási rendszer kiépítését, a kedvezményes adózást sem, sőt – mindezek ellen érveltek a parlamentben.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Politikusként és magyarként sem értettem, hogyan lehetséges, hogy egy baloldali párt képviselője minden egyes döntésével a választói ellen foglal állást, ellenük szavaz.

Az elmúlt időszakban vált nyilvánvalóvá a számomra, hogy mi áll a jelenség hátterében. A baloldali képviselők azért hoztak, hoznak Magyarország illetve az emberek érdekeivel ellentétes döntéseket a magyar és az európai parlamentben is,

mert az őket finanszírozó külföldi megrendelők ezt kérték tőlük.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy 4 milliárd forintot csak úgy ajándékba adnak amerikai kormány-közeli szervezetek vagy baloldali alapítványok... A baloldal magyarellenes ámokfutásának hátterében minden valószínűség szerint a külföldi „megrendelőknek" való megfelelési kényszer áll.

Milyen következményei lesznek annak, ha az ÁSZ vizsgálata végén bebizonyosodik a tiltott pártfinanszírozás és/vagy az adócsalás gyanúja?

Amíg a vizsgálatok nem zárulnak le, természetesen feltételes módban beszélhetünk minderről, de úgy fogalmaznék: rendkívül erős a gyanú arra vonatkozóan, hogy valóban tiltott pártfinanszírozással van dolgunk – és

ha ez így van, akkor törvényt sértettek a baloldali pártok, annak pedig kell, hogy legyen következménye.

Hasonló a helyzet, ha bebizonyosodnak az adózással kapcsolatos visszaélések: ki fog derülni, kik a felelősök, hiszen a vonatkozó törvényellenes döntéseket valakik meghozták, a dokumentumokat valakik aláírták, a szolgáltatásokat valakik megrendelték – és valakik ki is fizették. A nyomozóhatóság és az adóhatóság előtt is komoly feladat áll, de biztos vagyok abban, hogy megtalálják a felelősöket.

Megengedhetetlen lenne, hogy egy ilyen nagyságrendű politikai botrány felelősségre vonás nélkül maradjon.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ahogy ön fogalmazott, az elmúlt 30 év legnagyobb politikai botrányával állunk szemben. Eljöhet-e ebben az ügyben az a pont, amikor még Brüsszel is elmarasztalóan nyilatkozik a magyarországi baloldalról?

Nagyon remélem, hogy sor kerül rá, különösen, mert jelenleg Brüsszel is történelmi nagyságrendű, baloldalt érintő korrupciós botránnyal küzd. Mint azt jól tudjuk, ott is dollármilliókat kaptak baloldali európai parlamenti képviselők, sőt, maga az Európai Parlament egyik alelnöke is. Ráadásul

nagyon valószínű, hogy nem csak a magyar belpolitikát próbálták milliárdokkal befolyásolni Amerikából, hanem több közép-kelet-európai, vagy akár nyugat-európai országban is sor kerülhetett hasonló akciókra...

Egyébként az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is tetten érhető az Amerikának való megfelelési szándék – nem véletlenül, hiszen több tényfeltáró cikk is megjelent arról, hogy Soros György amerikai spekuláns hány uniós képviselővel és tisztségviselővel áll érdekszövetségben.

A baloldal pártfinanszírozási botránya tehát, amelynek részleteire az elkövetkező hónapokban derül fény Magyarországon, nagy valószínűséggel egész Európát érinti.