Lebukott egy budapesti adócsaló banda

adócsalás
Az egyik cég székhelye
Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi öt másik emberrel együtt számlázási láncolatot hozott létre, hogy elkerülje az ÁFA fizetési kötelezettségét. Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emeltek vádat ellenük.
Vágólapra másolva!

A férfi egy korábban jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki feladatokkal foglalkozó cégnek volt az ügyvezetője. 2019 első félévében majdnem 120 millió forint bevétele volt, amely után 25 millió forintnyi adót kellett volna befizetni.

Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, számlázási láncolatot hozott létre, hogy fiktív költségszámlákat fogadhasson be.

Ennek a keretében több mint 115 millió forint értékben fogadott be számlákat a cég tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről.

Ezekkel majdnem teljesen eltűntette az befizetendő Áfa kötelezettséget.

A férfivel együttműködő cégek ügyvezetői közül csak egy vett részt aktívan a csalásban, négy másik társuk strómanként vezette a számlákat kiállító cégeket, amelyek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek.

Ezt támasztotta alá az is, hogy az egyik cégnek egy olyan romos épületben volt a székhelye, ami miatt nem volt hihető, hogy több száz millió forint értékben szereznek be versenyautó alkatrészeket.

Az egyik cég székhelye Forrás: Ügyészség

A csalást kitervelő férfival szemben végrehajtandó, bűnsegéd társával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták az ügyészek. A többieket közérdekű munkára ítéltetnék.