Hét órán át küzdöttek, de végül sikerült kimenteniük egy nőt a magyar tűzoltóknak a romok alól - videó

Vágólapra másolva!
Szerdán hajnali négy órakor, 47 órával a pusztító törökországi földrengés után mínusz 9 Celsius-fokban csak a magyar tűzoltók dolgoztak a romok fölött és alatt, az összes többi keresőcsapat leállt az éjszakára.
Vágólapra másolva!

Az 55 főből álló magyar csapat megállás nélkül kutatott a romok alatt rekedt túlélők után.

Egy hatalmas épület romjainál kutattak kutyákkal, keresőkamerákkal és akusztikus személykeresőkkel.

A néhai Rönesans Rezidans egy három blokkból álló hatalmas épület volt, ami egyben szállodaként, egyben apartmanlakásokból álló társasházként is funkcionált. Az úszómedencékkel, fitneszteremmel, mélygarázzsal felszerelt hatalmas épület a földrengéskor egyszerűen az oldalára dőlt.

A HUNOR egyik négy tűzoltóból álló egysége a magyarok részére kijelölt kárterület egyik új, még átvizsgálatlan részét járta be. A kis csapat Farkas Roland tűzoltó őrnagy vezetésével a folyamatos és erős utórengések ellenére egyre messzebb merészkedett az épület 3-as blokkjainak romjai között.

Egy nagyon halk elcsukló női hangot hallottak.

Azonnal a hang irányába mentek. Már négykézláb fértek csak el, aztán már csak kúszva. Egy romok alatt rekedt nő kiabált törökül.

A négy tűzoltó nem beszél törökül, a nő pedig magyarul, de egy kis angollal mégis tökéletesen megértették egymást.

Fontos, hogy kommunikáljanak a bajba jutott emberrel, hogy minél nagyobb biztonságban érezze magát, hiszen még hosszú ideig türelmesnek kell lennie. Mindeközben folyamatosan fogta a kezét Kormos László, aki a nevét is kérdezte.

Hét órán át ástak, pakolták a romokat, vágták a betontömböket és bútormaradványokat, hogy kiszabadítsák Szelmát, aki innentől kezdve Szalma maradt a tűzoltóknak.

Szelma még a hordágyon is azt mondogatta, akkor már viccelődve, megkönnyebbülve, és még mindig a tűzoltók kezét szorongatva, hogy - A nevem nem Szalma, hanem Szelma!

Öt méteren keresztül ástak és bontottak a negyvenes éveiben lévő nőért, akit szó szerint tíz körömmel kapartak ki a törmelékek alól a tűzoltók.